CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hizmet alımı ile çalışan 8761 işçinin haklarını, yazılı bir önergeyle parlamento gündemine taşıdı.

 

 Şafak önergesinde, “Türkiye Yol-İş Sendikası’nın, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hizmet alımı yoluyla çalışan işçileri temsil ettiğini, Ulaştırma Bakanı imzası ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 26.03.2012 tarihinde Bakanlığa, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hizmet alımı ile çalışan 8761 işçi hakkında Toplu İş Sözleşmesi yapılması için kadro ödeneği müracaatı yaptığını, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, yüklenici işçi firması adına çalışan işçilerin, Yerel Mahkemeye açmış oldukları davalarda, akabinde Yargıtay tarafından onanmasında, belirtilen işçilerin, Karayolları Genel Müdürlüğü personeli olduğu tespitinin mevcut” olduğundan söz etti.

 

 CHP’li Şafak, Maliye Bakanı Şimşek’e, “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, 26 Mart 2012 tarihindeki müracaatına bugüne kadar neden müspet bir cevap verilmediğini” sordu.

  

NEDEN BİR ÇALIŞMA YAPILMADI

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “ Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde, hizmet alımı ile çalışan işçilerin hakları ile ilgili, mahkeme kararları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına rağmen hizmet alımı ile çalışan işçilerin kadrolu olmaları için bugüne kadar neden bir çalışma yapılmadığını” Maliye Bakanı’na sordu.

  

Şafak, “2013 yılı bütçesinde hizmet alımı ile çalışan işçiler hakkında ödenek, kalem ayırmayı planlayıp, planlamadığını da” Maliye Bakanına sordu.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Yazılı Önergesinin Tam Metni:

  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

  

Karayolları Genel Müdürlüğü, iş yerinde hizmet alımı yoluyla çalışan yüklenici firma işçilerini temsilen Türkiye Yol-İş Sendikası tarafından, Karayolları Genel Müdürlüğü ile görünüşteki işveren yüklenici firmalar arasındaki hukuki ilişkiler muvazaalı olduğundan dolayı, Ulaştırma Bakanı imzası ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak 26.03.2012 tarihinde Bakanlığınıza, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hizmet alımı ile çalışan 8761 işçi hakkında Toplu İş Sözleşmesi yapılması için kadro ödeneği müracaatı yapılmıştır.

 

Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, yüklenici işçi firması adına çalışan işçilerin, Yerel Mahkemeye açmış oldukları davalarda, akabinde Yargıtay tarafından onanmasında, belirtilen işçilerin, Karayolları Genel Müdürlüğü personeli olduğu tespiti mevcuttur.

 

Bu Bağlamda;

 

1-   Bakanlığınız tarafından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 26 Mart 2012 tarihindeki müracaatına bugüne kadar neden müspet bir cevap verilmemiştir?

 

2-   Bakanlığınıza, diğer ilgili Bakanlıkların, Genel Müdürlükleri bünyesinde hizmet alımı ile çalışan işçilerin, kadrolu işçi sayılması konusunda müracaatlar yapılmış mıdır? Müracaat yapıldıysa, kaç işçi aynı durum ve pozisyondadır?

 

3-   Bakanlığınızın, hizmet alımı ile çalışan personellere, sendika sözleşmesi olanağı sağlamak için bir çalışması var mıdır?

 

4-   Bakanlığınız, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde, hizmet alımı ile çalışan işçilerin hakları ile ilgili, mahkeme kararları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın açıklamalarına rağmen hizmet alımı ile çalışan işçilerin kadrolu olmaları için bugüne kadar neden bir çalışma yapmamıştır? Bir çalışmanız varsa açıklar mısınız?

 

5-   Bakanlığınız, 2013 yılı bütçesinde hizmet alımı ile çalışan işçiler hakkında ödenek, kalem ayırmayı planlamış mıdır?

 

 

 

Editör: TE Bilişim