Niğde CHP İl Başkanı Erhan Adem’in geçtiğimiz günlerde Niğde Valiliğine verdiği Niğde’de depreme dayanıksız çürük bina olup olmadığı ve nerelerde olduğu, Niğde İl sınırları içinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların depreme dayanıklılık analizi yapılıp yapılmadığı üzerine verdiği soru önergesine Niğde Valiliği tarafından cevap verildi.

Niğde İli Merkez İlçesinde 29 adet, Çamardı İlçesinde 1 adet, Bor İlçesinde 1 adet olmak üzere toplam 31 adet yapının, Yapılan incelemelerde söz konusu yapılar Riskli yapı olarak tespit edilerek yıkım işlemleri tamamlanmış” denildi.

Niğde’de bulunan çürük binalara ilişkin sunulan rapor ise şu şekilde; “AFAD tarafından servis edilen 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Tehlike Haritalarında, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer gösterilmiş ve "deprem bölgesi" kavramı ortadan kaldırılmıştır. İvmesi değerleri Haritada İllerin tehlike durumları renklere göre ifade edilmektedir. Haritada renkler ivme değerlerine karşılık gelmektedir. Rengin açık sarıdan koyu kırmızıya doğru geçişi tehlikenin düşükten yükseğe doğru artışını ifade etmektedir. Buna göre Türkiye Deprem Tehlike Haritasındaki yer ivmesi değerlerine göre Niğde İlinin deprem tehlikesinin düşük olduğu görülmektedir. Niğde İli Merkez İlçesinde 29 adet, Çamardı İlçesinde 1 adet, Bor İlçesinde 1 adet olmak üzere toplam 31 adet yapıya ilişkin olarak; 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında, Bakanlığımız tarafından lisanslandırılmış kurum ve kuruluşlar tarafından güncel olarak Riskli Yapı Tespit Raporları hazırlanarak İl Müdürlüğümüze sunuldu. Yapılan incelemelerde söz konusu yapılar Riskli yapı olarak tespit edilerek yıkım işlemleri tamamlanmıştır.

Bu yapıların dışındaki başka yapılara ilişkin 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında Niğde İli sınırları içerisindeki Riskli Yapı Tespit dosyaları incelemeleri İl Müdürlüğümüzce devam etmektedir. Ayrıca Niğde Belediyesi ve Bakanlığımız bağlı kuruluşu olan TOKİ tarafından 5393 sayılı Kanun kapsamında 121 ha alanda yürütülmekte olan Efendibey Kentsel Dönüşüm projesi dâhilinde bir kısmı metruk ve tehlike arz eden yapılar olmak üzere toplam 3403 yapı yıkılarak 4016 yeni konut yapılmış, 2 adet okul yıkılarak 3 adet yeni okul yapılmış, 1 adet camii yapılmıştır. Bununla birlikte ilimizdeki kamu yapıları da yenilenmektedir. İlimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının talepleri üzerine İl Müdürlüğümüzce Polisevi ve İş-kur Binasının (Eski Bağkur) depremsellik ön analizleri yapılmıştır. Bu analizlere göre Polisevi ve İş-kur binasının analiz, güçlendirme ve tadilat projeleri deprem konusunda uzman şirketlere yaptırılmış olup, ödenek temin edildikten sonra 2019 yılında Polisevinin Güçlendirme ve Tadilat İnşaatı İşi ihale edilerek tamamlanmıştır. İş-kur Binası Güçlendirme ve Tadilat İşinin ise ihalesi yapılmış olup yapımı devam etmektedir. İlimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait binaların birçoğunun eski ve işlevini yitirmiş olması nedeniyle yeni projeler hazırlatılarak güncel deprem yönetmeliğine göre büyük bir kısmı yenilenmiş veya yenilenmek üzeredir. Öncelikle İlimizdeki Devlet Hastanesi, Adliye Sarayı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Binası, İl Emniyet Müdürlüğü Binası kentin gelişimine uygun olarak yeniden planlanmış ve kurumlar yeni binalarına taşınmışlardır. Ayrıca Yeni Hükümet Konağı Projesi tamamlanmış olup TOKİ tarafından ihalesi yapılacaktır. Hükümet Konağının yapımı ile Valilik Binası, Askerlik Şubesi yeni binada ilimize hizmet vermeye başlayacaklardır. Polisevi yanında bulunan Bölge Trafik Denetleme Müdürlüğünün ise yeni binasının Projeleri tamamlanmış olup ihalesi Şubat ayı içerisinde yapılacaktır. Bor ilçesinde yeni Belediye Binası bitirilmiş ve Bor Belediyesi yeni binasında hizmetlerini sürdürmektedir. Çamardı ve Ulukışla Kaymakamlık Binaları tamamlanarak halkımıza hizmet vermeye başlamışlardır. Çiftlik ve Çamardı İlçelerimizde ilçe merkezlerinde yeni Öğretmenevleri kullanıma açılarak öğretmenlerimizin hizmetine sunulmuştur. Bor Öğretmenevi ise tamamlanmak üzeredir. İlimiz Merkez İlçede 4 adet, diğer ilçelerde ise 3 adet okul yıkılarak yeniden yapılmıştır. Ayrıca İlimiz Merkez İlçede 2 adet Aile Sağlığı Merkezi, diğer ilçelerde ise 2 adet Aile Sağlığı Merkezi ve Sağlık Evi yıkılarak yeniden yapılmıştır” denildi.

Editör: TE Bilişim