Cumhuriyet Halk Partisi 1 Kasım seçimlerinde Niğde’den 1 milletvekili çıkarmasının ardından, Niğde’deki faaliyetleri ivme kazandı. Hemen hemen her hafta bir etkinlik yapıyor.  Genel Merkez’den gelen parti yetkilileri Niğde’de çeşitli toplantı ve ziyaretlere katılıyor.

 Haber-Yorum: Selim GÖKEL

MHP TADİLATTA, AK PARTİ İSE NİĞDE’DE YORGUN…

 

MHP’nin genel başkanlık tartışmaları ardından adeta tadilattaki bir işyeri gibi beklenti içinde olması, Ak Parti Milletvekillerinin ikinci dönemleri olmasına rağmen  ve yerel yöneticilerinin diğer illere kıyasla iktidar nimetlerinden yeterince Niğde için kazanım sağlayamamaları. Yetersiz ve günü kurtarma niyetli belediye faaliyetleri. Niğde’nin en belirgin sorularından ve seçim beyannamelerinde de yer alan Akkaya çevre kirliliği, Tıp Fakültesi,  Havaalanı, tarımsal, ekonomik ve sosyal sorunlar da bir gelişme olmaması siyasette CHP’ye büyük alan bırakıyor.

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer başta olmak üzere, İl ve Merkez ilçe başkanlıkları hatta gençlik ve kadın kolları faaliyetleri ile bugün CHP Niğde’de en aktif parti konumunda.

 

Dün yine Milletvekilleri ve Genel Merkez yöneticilerinden oluşan bir grup CHP’li Niğde’ye geldi. İl Başkanlığında bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında Ömer Fethi Gürer ilginç açıklamalarda bulundu.

 

PATATES VE ELMA ARAŞTIMASINA RED VERİLMESİ ELEŞTİRİLİYOR

 

Ülke gündeminde yer alan laiklik konusuna değindikten sonra yerel ile ilgili konuşan Gürer; Geçtiğimiz hafta çok önemli bir olay yaşadık. Niğdemizde patates ve elma üreticisi perişan, fasulye üreticisi perişan, geçtiğimiz yıl kiraz da para etmedi. Biz bunlarla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi olarak meclis araştırma önergesi verdik. Biz bekledik ki Adalet ve Kalkınma Partisi buna evet oyu  verir. Alandaki olanı biteni yerinde tespit ederek patates çiftçimizin sorununu, sıkıntısını çözümleriz. Patates ve elma ile ilgili yaşananları anlattık. Maliyeti 60 kuruş olan patates şuan da depoda çürüdü.10 kuruşa alıcı bulamadı. Çiftçimiz mağdur, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesi, Ziraat Bankasına olan borçlarının ertelenmesinden öte önümüzdeki ekim sezonu için desteğin şart olduğunu belirttik. Elma da keza aynı durum 120 bin ton elma depolarda öyle duruyor. Çiftçinin mağduriyeti demek, köylerde yeni göçlerin olması demek. Bu bağlamda verdiğimiz önerge maalesef Adalet ve Kalkınma Partisinin oyları ile red edildi. Biz burada Adalet ve Kalkınma Partisinin samimi davranmamasından üzüntü duyduk. Çünkü gittiler seçimden önce dediler ki. Biz iktidar olursak patates ve elma da size sorun yaratmayacağız. Bırakın sorun yaratmayı bu konunun araştırılmasına dahi destek vermediler” dedi.

 

SULAMA MALİYETİ VE SULAMA SORUNU ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDİYOR

 

Gürer konuşmasının devamında; Sık sık dile getirdiğimiz Niğde ilinde sulama suyu  sorunu var. Yer altından elektrik ile çıktığından dolayı her üründe maliyet artışımız oluyor. Bunu giderecek yöntem açık. Aladağlardan çıkıp Akdeniz’e giden boşa akan bir bir su var. Ecemiş suyu.. Buraya yapılacak bir baraj ile suyun Kılavuz köyünün altından tünelle Bor’a, Niğde’ye hatta Nevşehir’e kadar yeteceği kesin. Bu anlamda sulama suyu sorununun giderilmesi için de Mecliste çalışmalar yürütüyoruz. Son olarak gittiğim Halaç ve Himmetli köyünde sular boşa akıyor ama bir gölet yapılmamış. Yani Niğde’de tarım ve hayvancılık dışında bir gelir kaynağımız yok ama buna yönelik ciddi yatırımların olmasına rağmen 50 yıldır yapılmadı. Bu anlamda tarım ve hayvancılıkta yatırım yapılması entegre tesislerin olması gerekirdi. Ama kısa vadede yapılacak olanlar içinde CHP olarak önerilerde bulunduk. Bunlar neydi. Büyük Şehir Belediyeleri eliyle, yada sosyal yardımlaşma vakıfları eliyle yada yurt ve askeri birlikler eliyle depodaki ürünün değer bulmasını istedik. Bu milli servet. Şöyle söyleniyor, üretici ürettiği üründen geçen yıl para kazandı. Bu yıl kazanmasın öyle bir şey, bu ürün şahsa ait değil. Bu ülkenin milli serveti. Tüketiciye de ürün pahalı gidiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak seçim bildirgemizde açıkça yazdığımız bir husus var. Üretici ile tüketiciler arasındaki aracılar neticesinde üretici de para kazanamıyor, tüketici de pahalı yiyor. Hükümetin uyguladığı yanlış politikalar ile dost  komşu ülkeler kalmayınca, yani dışarı satamayınca yurt içinde bunun tüketilmesi ile ilgili tedbirlerde almadı. Bunun sonucunda üretici mağdur oldu. CHP aracılık sisteminde de şöyle bir öneri sundu. Üreten ile tüketen arasındaki aracı sistemini ortadan kaldıracağız. Üreten maliyetinin altında satmayacak, tüketen de pahalı almayacak. Patatesi Niğde’de 10 kuruşa satamıyoruz, ama İstanbul’da 1,5 liraya patates yiyor vatandaşımız. Burada büyük sıkıntı var. Burada CHP olarak önergelerimiz var. Niğde’ye ait olan her sorunu TBMM’de dile getirdik. ” dedi.

 

AKKAYA İÇİN 10 YILDIR VAADTE BULUNUYORLAR AMA…

 

Akkaya Çevre Kirliğine de değinen Ömer Fethi Gürer; Akkaya Barajını da söyledik. Niğde ile Bor arasında çevre felaketi. Burasının mutlaka kurtarılması gerekiyor. 10 yıldır vaatte bulunuyorlar ama hala atık merkezi ve Üniversitenin de yanında. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Dün KİT toplantısı vardı. Her seçimden önce Niğde’de petrol çıkar. Var mı yok mu? Bakan yok olduğunu söyledi. Çünkü bu yolla siyaset üretiliyor” dedi.

 

HASTANE İLE BÜTÜNLEŞEMEDİĞİNDEN TIP FAKÜLTESİ DE YOK

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer açıklamasının devamında ; Bunların yanında seçimlerden önce çok kullanılan bir konu da Tıp Fakültesi. Şuan da Tıp Fakültesi ile ilgili karar hükümetten çıktı. YÖK’ten çıktı. Üniversite bu konuda hazır. Ama Sağlık Bakanlığının onay vermesi gerekiyor. Hastanenin Tıp Fakültesi ile bütünleşebilmesi, buluşabilmesi için. Sağlık Bakanlığı da onay vermedi. Yani söyledikleri gibi kısa vadede Niğde’ye Tıp Fakültesinin gelme ihtimali veya şansı yoktur.

 

 

 

Editör: TE Bilişim