“Biz Halkı Bir Kez İsyan Ettirdik. O da 19 Mayıs 1919’dur!”

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, Çorum Milletvekili Tufan Köse’den oluşan heyet önceki Niğde ve Nevşehir’de patates üreticileriyle buluşarak son günlerde cereyan eden olaylar hakkında bilgi aldılar.

 

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Geçtiğimiz hafta sonu yol kesmesiyle Türkiye gündemine oturan Niğdeli patates üreticilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek amacıyla CHP Genel Merkezi’nden görevli olarak Niğde’ye gelen heyet incelemelerde bulunarak bir rapor hazırladı.

 

Heyette CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Mümin Akgül yer aldı.

 

İlk olarak sıkıntının en büyük yaşandığı ve yılda ürettikleri 100 bin ton patates ile Türkiye’nin en büyük patates üreticisi olan Orhanlı Kasabasına giden CHP’liler burada üreticilerle buluştular.

 

Dağıtım şirketi tarafından sulama enerjilerinin kronikleşen borçlar yüzünden kesilmesinden dolayı tarlada 100 bin ton patatesin yanmaya başladığını ifade eden üreticiler 48 saat içinde sulama yapılamaması durumunda kasabanın ekonomik iflas yaşayacağını gerek dağıtım şirketi olan MEDAŞ’a, gerekse diğer tarımsal satıcılara hiçbir borçlarını ödemeyeceklerini ifade ettiler.

 

Oluşan heyet konuşmalar yaparak sorunun tespitini inceledi. İlk söz alan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak; “son günlerde toplumsal bir olay halini alan patates köylülerinin isyanı noktasında bazı odaklar CHP’yi hedef göstermektedir. Şu iyi bilinmelidir ki, bu isyanda CHP’nin en ufak payı olmadığı gibi, bizler bu halkı sadece bir kez isyan ettirdik o da 19 Mayıs 1919’dur. Buradaki olayı basit bir tepki olarak görenler, bu toplumsal gerçeği göremeyenler, bu halkın tepkisi altında ezilmeye mahkumdur. 100 bin ton patates tarlada çürürken, üreticinin yapacağı şeyler artık sınırlıdır. Bizler CHP Milletvekilleri olarak sorunun hakkaniyet ölçüsünde çözülmesi için her türlü yasal girişimleri bulunmaya çalışıyoruz. Fakat AKP Hükümetinin yanlış özelleştirme stratejisinin bir ürünü olan MEDAŞ maalesef üreticilerimizi anlamak yerine sorunu daha da kronikleştirerek, devlet ile halkını karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Halkımız vatansever, halkımız ekmek derdindedir. Ama halkımızın tek geçim kaynağı olan patatesi tarlada çürümeye bırakırsanız, sulama yaptırtmazsanız bu halkın felaketi olur. İşte Orhanlı’daki toplumsal sorun ve çözümde bu eksende olmalıdır. Bugün Orhanlı Kasabası’nın toplam borcu 11.2 milyon lira ki bunun 5.4 milyon lirası faizdir. Eğer bu sorun çözülmesini istiyorsanız vatandaşımızın borcunu ödemesini istiyorsanız patates üretmesine izin vermek zorundasınız. 100 bin ton patatesten üreticimiz elde edeceği gelirle bu borçları ödeyebilecek güçtedir. Bizler ilk olarak 100 kişilik bir ödeme garantisinde olan heyetin MEDAŞ ile uzlaşmasını 48 saat içinde elektriğin açılmasını öneriyoruz!” dedi.

 

Borcunu Ödeyenleri Mağdur Edemezsiniz?

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, 50 aşkın köylünün borcunun olmadığını yada borçlarını taksitle yapılandırdığını ifade ederek ama maalesef bu üreticilerde cezalandırılmaktadır. Bunun adı yargısız infazdır diyerek; “MEDAŞ ve hükümet can güvenliğimiz yoktur diye buraya gelemiyor. İyi de biz nasıl gelebiliyorsak bu hükümet temsilcileri de buraya gelmelidir. Bu halk terörist değildir. Sadece ve sadece üreticidir eğer siz bu halkın bir parçası değilseniz ve kendi halkınızdan korkuyorsanız diyecek bir lafım yok kaç gün olmuş AKP’nin Bölge Milletvekilleri ne dir haliniz diye bir kez olsun sormamış ve gelmemiştir. İşte halkına yabancı politika üretenlerin sorunu budur. Eminim ki Orhanlı’da bunlara gereken siyasi cevabı verecektir” dedi. 50 yakın üreticinin borçları konusunda sıkıntı olmadığını ifade eden Mv. Köse bu üreticilerin her türlü maddi ve manevi tazminat davası açmakla yükümlü olduğunu ifade ederek gerekli hukuksal destekleri kendilerinde sağlayacağını ifade etti.

 

Üretimden yana politika üretmeyenler, halkın politikacıları değildir!

Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk hükümetin tarım politikalarını sert bir dille eleştirip, “AKP’nin politikaları hiçbir zaman Türkiye eksenli olmamıştır. Hiçbir zaman üreticinden yana olmamıştır. Bizler tekrar söylüyoruz AKP bu Orhanlılı, Gölcüklü, Derinkuyulu hemşerilerimizin sorunu çözemez. Çünkü kapasite ve öngörüleri yoktur. Eğer çözüm konusunda biraz samimi olsalardı bizler 1 yıldır sayın Niğde Milletvekilimiz Doğan Şafak’ın bu konudaki uyarıların defalarca TBMM kürsünden dile getirmesine rağmen bir çözüm ararlardı.  Halk kendi sorunu kendisi çözecektir. Ama kendi göbeğini keserken bilmelidir ki CHP onların yanındadır” dedi.

 

Gölcük ve Derinkuyu’da Çiftçi İsyanda!

CHP Heyeti Orhanlı’dan sonra Niğde’nin Yeşilgölçük Kasabasına ve Nevşehir’in Derinkuyu ilçesine giderek oradaki sıkıntıları üreticilerin ağzından dinledi. CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak konu ile ilgili olarak yaptığı konuşmada “CHP halkla birlikte bu konunun çözüm alternatiflerini oluşturmaktadır. Halkımızın üretimden gelen gücünü koruyarak, tüm borçlarından kurtulacağı alternatifleri yetkili makam ve kişilere bildirdik. Bizim burada sizi isyan ettirmek gibi derdimiz yok. Çünkü bizde bu toprakların çocuğuyuz. Bizler sizlerin sorunlarını anlıyoruz. Eğer üretemezseniz Niğde başta siz olmak üzere Niğde ekonomisi yıllık asgari 60 milyon liranın üstünde ticari sirkülasyon değerini kaybeder. Onun için üretmek zorundasınız ve üretiminizi desteklemek ve elektriklerini açtırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Maalesef AKP bu konuda 3 maymunu oynamaktadır. Ama bilinmelidir ki bu halk onları iktidara getirdiği gibi götürmesini de bilir.” Dedi.

 

Yaklaşık 6 saat süren incelemeler sonucunda CHP Heyeti raporlarını Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na vermek için Ankara’ya gittiler. Halkın kendi arasında oluşturduğu çözüm ekibi Cuma günü MEDAŞ ile görüşüp çözüm üretmeyi hedefliyor.

 

Editör: TE Bilişim