5-11 Haziran  Çevre Haftası nedeni ile CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Niğde İlinde Çevre felaketi Akkaya Barajı için herkesi herkesimi duyarlılığa çağırdı.”AKP Hükümetleri bir Akkaya Barajını dahi kurtarıp çözüm üretmeyi becermedi.Niğde için ciddi hiçbir çözüm üretemeyen AKP Hükümetleri  bol vaat üretip Niğde için çözüm getiremiyorlar””dedi. Ömer Fethi Gürer-“Patates depoda kaldı. Çürüdü Çevre haftasında  bu dahi bir çevre sorunu durumunda. Esnaf  kredi vaatleri boş çıktı. Havaalanından haber yok. Tıp Fakültesinde Sağlık Bakanının imzası bekleneduruyor. Yüksek Hızlı tren Niğde’den geçmeyecek. Bütün bunların üstüne  1 Km alanda bir baraj gölünde kirlenmeye dahi çözüm üretilemedi”dedi.
 
AKKAYA’ DA DURUM VAHİM
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Geçtiğimiz günlerde gittiği Akkaya Barajının durumunu vahim olarak niteledi. Şöyle dedi:“Akkaya  Barajı ile ilgili 15 yıldır Basında köşe yazıları ve haber ile sorunu sıkça gündeme taşıdım.Bu konuda bir avuç gönüllü ile uğraş veriyorum.  1 Kasım’da Milletvekili seçildikten sonra da meclis gündemine Akkaya Barajını taşımak için yazılı önergeler dışında  birden çok konuşma yaptım .İnsan sağlığını riske sokacak duruma gelen Akkaya Barajı için kalıcı ve kesin çözüm zamanı geçmektedir.  Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda“Akkaya Baraj Gölünde yaşanan bu kirliliğin sebebinin tespiti, eylem planının oluşturulması ve baraj gölündeki iyileştirme çalışmaları "Akkaya Baraj Gölü Havzası Koruma Eylem Planı" hazırlanmış ve uygulanmasına yönelik alakalı kurumlar ile işbirliği içinde çalışılarak gelişmeler takip edilmişti. Eylem Planı kapsamında Niğde Atıksu Arıtma Tesisinde teknik incelemelerde bulunulmuş ve kirliliğe sebep olan en büyük problemin Niğde Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisin verimli çalışmaması olduğu tespit edilmişti. Eylem Planı kapsamında tesisin verimli çalışmasına yönelik gerekli revizyonların yapılması sağlandığı ifade edilmesine  ve .DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından gelen arıtılmamış atık sular ile erozyonla gelen materyallerin barajın belli bölgelerinde dip çamuru ve sediment oluşturduğu, ariaerobik şartların da etkisiyle dip çamuru içindeki organik maddelerin ayrışması sonucu CO2, CH4 ve kötü koku veren H2S gibi gazların ortaya çıkarak suyun kalitesini bozduğu açıklanmıştı.. Proje' Baraj ölü hacminde oluşan dip çamurunun hidrolik sistemle diğer kısımların ise uygun iş makinaları ile temizlenmesine karar verilmişti. Makinalı sıyırma işlemi ile yaklaşık 35.000 m3 dip çamuru, hidrolik sistemle ise yaklaşık 21.000 m3 dip çamuru bertarafı gerçekleştirdiği açıklanmasına rağmen yapılan çalışmalara rağmen baraj  gereken temizlenmeye ermedi. Baraj çıkışında su köpürerek akıyor ve rengi yeşil. Bu su ile Bor ovası  sebze ve ürünler sulanıyor. Çevre ve doğa kadar insanlar içinde risk var.”dedi.
 
TBMM’DE  KONUNUN TAKİPÇİSİYİM
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Konuyla ilgili  bir meclis araştırması istediğine de dikkat çekti. “Mecliste  konunun takipçisiyim” dedi. Gürer ,“  Akkaya Barajı ile ilgili bugune kadar yapılan proje ve harcamaların da açıklanmasını istedi. Ne kadar harcama yapılıp ne kadar boşa giden  yatırım var onu da  vatandaş bilsin “dedi. Gürer “   2000 yılında kirlendiği saptanan ve balıkların ölmesi ,canlı yaşamaması ile gündeme gelen Akkaya barajı için. 2012 yılında dönemin Bakanı Erdogan  Bayraktar, Akkaya Barajı ile ilgili olarak “Niğde bu kokudan iyi durmuşsunuz. Niğde'nin en büyük sorunu burasıdır. Niğdeli olarak Ankara'ya kadar yürümeniz gerekirdi. Sorun büyük bunun farkındayız. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesi gerekiyor ne gerekiyorsa yapacağız" şeklinde konuşmasında anımsattı.
 
 
KESİN ÇÖZÜM SAĞLANMALIDIR
 
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çevre Haftası nedeni ile sorunun bir kez daha kesin çözüm için   ele alınması için çağrı yaptı. “Niğde İli’nde, Niğde Merkez-Bor İlçesi arasında yapımına 1964-  1967 ılında tamamlanan toprak dolgu,Gövde  Normal su kodunda  göl hamcı  1 km olan  D.S.İ  sulama amaçlı Akkaya Barajı, bölge için bir çevre sorunu haline dönüşmüştür. Niğde ile Bor arasında, Niğde Merkeze 9 Km. , Bor Merkeze 4 Km. uzaklıkta olan baraja akan atık sular nedeni ile  kirlenmiş..2000 yılından kirlenen  Akkaya Kurtarılması  2002 Niğde Valilik raporuna da girmiş ve durum vahim olarak ifade edilmiştir.   Ne var ki sayısız bakanların,valilerin  demeç , açıklamaları,Niğde Üniversitesi Çalıştaylarına  ve  yapılan onlarca toplantıya rağmen çözüm sağlanamamıştır.    Akkaya Baraj Gölü halen sorun olmaya devam etmektedir.Suyun çıkış rengi yeşil ve köpürerek akmakta kokudan  çevrede durulamamaktadır. Niğde Üniversitesi,  Bor ve Niğde, yerleşmeleri Niğde Organize Arıtma Tesisi ve barajdan yayılan kötü kokunun etkisi  altında olduğu gibi Bor ve köy kasabalar da risk altındadır. 100 bine aşkın nufusun yaşadığı bölge ciddi risk altıdandır. Bir an önce kalıcı çözüm gerçekleştirilsin ”dedi.
 

 
Editör: TE Bilişim