CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bor Şeker Fabrikasını Başbakan’a sordu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yanıt verdi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın gündeminden düşmeyen Bor Şeker Fabrikası’nı, CHP’li vekil bu kez de Başbakan’ın cevaplaması için yazılı soru önergesi vererek, geçtiğimiz günlerde parlamento gündemine taşımıştı.

 

CHP’li Şafak’ın, Bor Şeker Fabrikası’nın durumunun ne olacağı ile ilgili Başbakana sorduğu yazılı  soru önergesine, Başbakan adına cevap veren,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtı şöyle:

 

“Niğde Milletvekili Sayın Doğan ŞAFAK‘ ın, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tevcih ettiği ve Sayın Başbakanımızın da kendileri adına tarafımca cevap verilmesini tensip etmiş olduğu, 7/8337 esas no.lu yazılı soru önergesinde yer alan hususlara ilişkin cevabımız ilişiktedir.

 

 Ülkemizde şeker sektöründe toplam 33 şeker fabrikası faaliyet göstermekte olup bunun 25 tanesi Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRK ŞEKER ) A.Ş bünyesindedir. Ülkemiz şeker sektöründe doğrudan veya dolaylı olarak 2 milyon kişi istihdam edilmektedir.

 

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) 20/12/2000 tarihli ve 2000/92 sayılı Kararı ile özelleştirme kapsamına alınan TÜRK ŞEKER A.Ş’nin özelleştirilmesinde, ülkemiz şeker sektöründeki gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik süreci, uluslararası ticaretteki gelişmeler, sürdürülebilir ve rekabetçi bir şeker endüstrisinin gelişmesi ve özendirilmesi hususları dikkate alınarak özelleştirme süreci başlatılmıştır.

 

ÖYK’nın 12.08.2008 tarih ve 2008/50 sayılı Kararı ile özelleştirme programına alınan TÜRKŞEKER A.Ş’ye ait şeker fabrikalarının coğrafi bazlı gruplar halinde “satış” yöntemi ve “varlık satışı” uygulanmak suretiyle özelleştirilmesine karar verilmiştir.

Özelleştirme işlemleri 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ve ilgili ÖYK kararlarına istinaden gerçekleştirilmektedir. Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker fabrikalarından oluşan Portföy-D grubuna dahil fabrikaların özelleştirilmesine yönelik çalışmalar anılan ÖYK Kararları doğrultusunda devam etmektedir”.

 

 

NİĞDE EKONOMİSİNE VURULACAK EN ACI DARBE

 

Başbakan  adına verilen yazılı soru önergesinin cevabını yorumlayan  Şafak, Şeker Fabrikalarının durumuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Şafak, “2000 yılında DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinde başlatılan ve AKP hükümeti döneminde hızlanan, 2008 yılında başka bir boyut kazanan Bor şeker fabrikasının satış işlemi, Niğde ekonomisine vurulacak en acı darbedir” dedi.

 

ŞEKER FABRİKASI BARİ HALKTA KALSIN

 

CHP, Bor esnafının, Bor halkının, pancar üreticilerinin soruna, nasıl sahip çıkıyorsa, AKP’nin de üzerine düşen görevi hükümet olarak yerine getirmesi ve sorunlara öyle sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Şafak, sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl Patates üreticisi sorununa sahip çıktıysak, kar eden kuruluş olan,  49.000 ton şeker üreten, 5000 pancar üreticisine, 1500 nakliyecinin geçimini sağladığı, 543 işçinin çalıştığı Bor Şeker Fabrikası’na ve   Bor halkının sorunlarına CHP Ana Muhalefet olarak sahip çıkacağız. Biz Ana Muhalefet Partisi olarak uyarı görevini yapıyoruz. İcra makamı, yetki hükümette. AKP’ye, gelin satmayın Bor şeker fabrikasını diyoruz. AKP TEDAŞ’ı satarak, Niğde’ye zulüm getirdi. Bari Şeker Fabrikası halkta kalsın” dedi.  

 

Editör: TE Bilişim