CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu kararıyla 4 yıl önce ilan edilmesine rağmen herhangi bir yatırım yapılmayan Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin durumunu, TBMM Plan ve Bütçesinin görüşüldüğü komisyonda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu. Gürer, “Plansız, programsız, öngörüsüz yatırım olur mu? Kararı alalı yıllar olmuş, vaat var sonuç meçhul” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 9/11/2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Niğde Bor’da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi oluşturacağının açıklandığını hatırlatarak, “Aynı dönemde Karaman ili de Niğde'yle birlikte düşünülüyordu. Karaman'da yatırım bitti, Niğde'ye ise 4 yıldır yatırım yapılmadı. Bakan Albayrak, Türkiye’de en verimli altyapı kriterlerinin Niğde Bor’da olduğunu açıklamıştı. 2017'de ihale yapılacağı duyurulmuştu. 2017'de ihale neden iptal edildi? Akıbeti ne oldu?” şeklindeki sorularına açıklık getirilmesini istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Bakan Fatih Dönmez, Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin bir kısmının güneş enerjisine dayalı YEKA olarak ilan edildiğini ve bu alana 300 MWe kapasiteli GES kurulmasına yönelik yarışma dokümanlarının hazırlandığını ifade etti.

Bakan Dönmez, 05/10/2018 tarih ve 30556 sayılı Resmi Gazete "Güneş Enerjisine Dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ve Bağlantı Kapasitelerinin Tahsisine İlişkin Yarışma İlanı" yapıldığını açıkladığı cevabında, “Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle yarışma iptal edilmiş olup, önümüzdeki süreçlerde konu tekrar değerlendirilecektir” şeklinde açıklama yaptı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’de maalesef her konuda olduğu gibi bu konuda da süreç ağır işlemektedir. Bir yer seçimi yapılıyor karar alınıyor o yer için sürekli sorun çıkıyor.  Bakanlıklar arasında koordinasyon yok mu? Plansız, programsız, öngörüsüz yatırım olur mu? Kararı alalı yıllar olmuş, vaat var sonuç meçhul.. Aynı dönem Karaman ili için alınan karar uygulandı. Niğde yine üvey evlat muamelesi görüyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim