Niğde Milletvekili, KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi GÜRER, Ekonomi Bakanı Mustafa ELİTAŞ’a Niğde İli Bor İlçesi  deri sektöründe yaşanan sıkıntıların aşılması için Bakanlıkça ne tür çözümler üretilebileceğini sordu.

 

Niğde Bor  dericiliğinin, ürünün yurtdışı satışının olmayışı nedeniyle sıkıntılar yaşadığını, bunun üretim kapasitesinin düşmesiyle sonuçlandığını ifade eden Gürer, Niğde’de dericilik tarihinin çok eskilere uzandığını da şu cümlelerle anlattı: “Niğde Bor dericiliğinin, İS 15. yy.'a kadar uzanan bir tarihi vardır. Şehîr içinden geçen Hümam Çayı boyunca 1924 yılına kadar geleneksel yöntemlerle faaliyetlerini sürdürmüş olan Bor dericiliği, 1948 yılında Acıgöl mevkiine taşınmıştır. 1993 yılında Deri Organize Sanayi Bölgesi kurulmak üzere Müteşebbis Teşekkül oluşturularak çalışmalara başlanmış ve aynı yıl Bor-Ankara karayolunun 9. km.’ sinde 292 hektarlık alanda  Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. İlk aşamada Deri Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanan bölge sonradan 2002 yılında Karma ve Deri olarak ikiye ayrılmıştır.” Niğde Milletvekili Gürer devamında  yönelttiği sorulardaysa yurtdışı satışı için yeni pazarlar yaratılıp yaratılmayacağını, yüksek üretim maliyetine bir çözüm getirilip getirilmeyeceğini ve üretilen derilerin değer bulması için ayakkabı fabrikası açılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu. Bakan ayakkabı fabrikası ile ilgili, “Niğde İlinde yapılacak derinin tabaklanması ve işlenmesi yatırımları bölgesel, ayakkabı imalatı yatırımları ise genel teşvik uygulamalarından yararlandırılabilmektedir. “dedi.

 Niğde Milletvekili  Ömer Fethi GÜRER tarafından verilen 7/1190 sayılı yazılı soru önergesine ilişkin Ekonomi   Bakanı  Sn.   Mustafa   ELİTAŞ  yanıtları şöyle:“ Bakanlığımca yürütülmekte olan ihracata yönelik devlet yardımları, yurtdışına açılma sürecinde firmalarımıza her safhada destek sağlanmasını amaçlayan bütünsel bir bakış açısıyla sürdürülmektedir. Bu kapsamda, yatırım-üretim-istihdam-ihracat değer zincirinin tüm halkalarına yönelik politikalar oluşturularak, Ar-Ge, inovasyon, tasarım, markalaşma ve hedef pazara giriş konularına odaklanılmaktadır. İhraç ürünlerimizin, dış pazarlara yönelik tanıtımını sağlama, pazar payımızı genişletme ve söz konusu ülkelerle ticari ve ekonomik işbirliğimizde ilerleme sağlanması amacıyla "Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2011/1)" kapsamında ihracatçı firmalarımıza yönelik çeşitli destekler sağlanmaktadır. Tebliğ kapsamında; Yurtdışı Pazar Araştırması, Rapor ve Yurt Dışı Şirket Alım, Sektörel Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Programları ve E-Ticaret Sitelerine Üyelik Destekleri yer almaktadır. Diğer taraftan, Bakanlığımca firmalara Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri ile istişare içinde bilgi aktarımı sağlanmakta, ülke raporları hazırlanmakta, seminer ve bilgilendirme toplantılarında ülke sunuşları gerçekleştirmekte, bu seminerlerde illerimiz için potansiyel arz eden ülkelere ihracat imkânları anlatılmakta, ticaret heyeti organizasyonlarına katkı sağlanmakta ve yerinde pazar araştırmaları gerçekleştirilmektedir. Hâlihazırda toplam 199 ülke raporu, Bakanlığım İhracat Bilgi Platformu web sitesinde firmalarımızın istifadesine sunulmuş olup, bu ülkelerle ilgili sektör el raporlar, fuarlar, heyetler ve güncel gelişmeler de ek, haber ve duyuru olarak ayrıca yayımlanmaktadır. Ayrıca; 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında Niğde ilinde yapılacak derinin tabaklanması ve işlenmesi yatırımları bölgesel, ayakkabı imalatı yatırımları ise genel teşvik uygulamalarından yararlandırılabilmektedir.

 

  

 

Editör: TE Bilişim