Chp Niğde Milletvekili Doğan Şafak’tan referanduma  çağrı.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ; “Seçerek, seçilerek kazanılan haklarımızı vermemek için referanduma”

 

Doğan Şafak çağrısı şöyle yaptı ; İçişleri Bakanlığı’nca hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan, Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı’yla,

 

27 ilde 1032 belde mahalle statüsüne dönüşecektir. Diğer illerimizde de nüfusu 2 binin altına düşen 559 belde köy olacaktır.

 

Yeni Büyükşehir Belediyesi kanun tasarısıyla, Niğde ilimizde ise sırasıyla;

 

Altunhisar ilçesine bağlı; Çömlekçi, Ulukışla, Yakacık, Yeşilyurt,

Bor ilçesine bağlı; Karanlıkdere, Kızılca

Çamardı ilçesine bağlı; Bademdere, Burç,

Çiftlik ilçesine bağlı; Kitreli,

Niğde Merkeze bağlı; Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Fertek, Hacıbeyli, İçmeli, Kayırlı, Koyunlu, Ovacık,

Ulukışla ilçesine bağlı; Çiftehan, Darboğaz, Kılan, Yeniyıldız belde belediyeleri kapanacaktır.

 

CHP olarak, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı uyarınca, kapanacak belediyelerde referanduma gidilmesi gerektiği maddesinden harekete geçerek, CHP’li Belediyelerde 14 Ekim, diğer belediyelerimizde ise 21 Ekim 2012 tarihlerinde sandık kurarak referanduma gideceğiz. Belediyelerimizin ellerinden alınan haklarını savunacağız. Söz konusu Özerklik Şartı’nda, yerel yönetimlerin statüsünün kaybedilip, kaybedilmeyeceğine halkın karar vermesinin öngörüldüğü belirtilmiştir.

 

 

Yapacağımız referandumda, Belde seçmeni, ”Evet, belediyem kapatılsın” ya da ”Hayır, belediyem kapatılmasın” yönünde oy kullanacaktır.

 

 

AKP, bu yasa tasarısıyla,  halka hizmet götürmek amacında değildir. Amacı; büyükşehirlerde, kazanamadığı belediyeleri kazanmaktır. Bunun için yerel seçim öncesi böyle bir girişimde bulunmuştur. AKP’nin bu girişimi demokrasi ile örtüşmemektedir.

 

 

Ayrıca yasa tasarısıyla, bazı illerdeki İl Özel İdareleri devreden çıkarılmaktadır. Bazı büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecektir. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak; köyler mahalle olarak, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacaktır. Bu illerdeki, il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile bazı illerde orman köyleri de dahil olmak üzere köylerin tüzel kişiliği kaldırılması hedeflenmiştir.

 

 

AKP, yeni tasarısıyla, köylerin boşalması için elinden geleni yapmaktadır. Köylerden, şehirlere göç daha da hızlanacaktır. İşsizlik daha da aratacaktır.

 

 

Zaten AKP hükümetinin bitirme noktasına getirdiği, Tarım ve Hayvancılık bu yasa tasarısıyla tamamen yok olacaktır.

 

 

CHP olarak; Büyükşehir Belediyesi Kurulmasını karşı değiliz. Seçim bölgem Niğde ilimizde dahil, diğer illerimizdeki belde belediyelerin kapanmasına karşıyız.

 

 

Bu duygularla;

 

 

Seçilerek gelen Belediye Başkanlarımızın ve Beldelerimizin haklarını savunmak için “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na geldiğinde kazanılan hakların kaybedilmemesi için CHP olarak, mücadelemizi vereceğiz.

 

 

Bu mücadelede Kamuoyunun da kendi hakları için yanımızda olması gerektiğinin altını çizerek, referanduma desteğe çağrı yapıyorum. Kamuoyuna duyurulur.

********


BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ KANUN TASARISININ  TAMANI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN



TASARIDA GEÇEN KASABALAR VE BAĞLANACAKLARI İLÇELER




Editör: TE Bilişim