Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, 2011 yılının ilk basın toplantını dün yapmak suretiyle Kültür, Turizm ve Tanıtıma yönelik yapılan çalışmalara ilişkin kamuoyuna olumlu mesajlar verdi.

Dahi GEDİK-Editör-Özel

            Kültürün insanlığın ortak mirası olduğunun altını çizen Başkan Akdoğan, dünden bugüne ulaşan tarihi eserlerin kültürel değerlerin, medeniyetlerin en önemli mirası olduğunu söyledi.

            Belediye Başkanı Akdoğan’ın basın mensuplarının katılımı ile gerçekleştirdiği toplantıda Niğde İl Genel Meclis Başkanı Nuri Ayduğan, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Ahmet Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Köseoğlu ve Muzaffer Yılmaz da hazır bulundular.

            Belediyeciliğin sadece yol v.b. yapan Kurum olmadığını, Kültür ve sosyal alanda da çalışmalar yaptığına işaret eden Başkan Akdoğan, 4 Mevsim Niğde Dergisinin her bir sayısını Niğde dışındaki yaklaşık Bin 200 Kişi ve Kuruluşa ulaştırmak suretiyle İlimizin tanıtımına katkıda bulunduklarını söyledi.

             ‘İstatistiklerle Niğde’ kitapçılığının 2 Bin adet basımının yapılarak Kurumların ve ilgi duyanların ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte dağıtımının yapıldığına işaret eden Başkan Akdoğan, Bilboardlarda 10 ayrı İl’de bir yıl boyunca Niğde İlinin tanıtımını, doğal güzelliklerini vitrinlemeyi hiçbir ücret ödemeden gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirtti.

             “Topyekun gelişeceğiz” diyen Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan;  “2023 Yılında çok daha iyiye gitmiş, tanınan İl olmalıyız. Sayın Bakanların ziyaretlerindeki sohbetlerimizde potansiyelimizi yeterince anlattığımız gerçeği ortaya çıktı. Tanıtımlarımızda basının etkinliği % 50 civarında. Basınsız hiçbir şey olmaz. Basın bu konuda çok önemlidir” diye konuştu.

            Halkımız tarafından Mart 2009’da Belediye Başkanlığı görev ve sorumluluğunun kendisine verilmesinin ardından ekip kurarak gayret gösterdiklerini, aradan geçen 23 ay zarfında ciddi projelere imza attıklarını, bunları da yeterli görmediklerini, Haziran 2010 ayında kent merkezinin şantiye alanına döndüğünü, 2011 yılında ise bir önceki yıldan çok daha ileriye gitmek azim ve kararlılığında olduklarının altını çizdi.

            Yerel imkanlarla hizmet ederken Merkezi Hükümet kaynaklarından da yararlanmakta olduklarını söyleyen Başkan Akdoğan, bu amaçla ürettikleri projelere Hükümetten büyük destek gördüklerini, ödenek sağlamalarında herhangi bir sorunlarının bulunmadığını belirtti; “TOKİ Başkanlığının sadece 6 İl’de uyguladığı gücü olmayanların konut edinmeleri için Belediye olarak 25 Bin m2 arsa vererek 304 konut yapımı son aşamaya geldi. Arsayı biz verdik, ama ihale bedeli 9,5 Milyon TL’dir. Bu konutlar yeşil kartlılara, konut alma gücü olmayanlara başvuru 304’ü aşarsa kura ile verilecek” dedi.

            TOKİ tarafından 528 Konut projesinin ihalesinin Mart 2011 ayı sonuna doğru ihale edileceğine işaret eden Başkan Akdoğan, bu konutların 15 yıl vadeli satılacağını, yine ödeme güçlü geçen ailelere satışının yapılacağını belirtti.

Kayabaşı Mahallesindeki Kadıoğlu Konağının kamulaştırılmasına ilişkin kararın çıkartıldığını söyleyen Akdoğan, Eskisaray Mahallesinde Rum ve Ermeni Kiliselerinin çevresindeki metruk evlerin yıkılacağını, restorasyonunun yapılacağını ve bu eserlerin turizme kazandırılacağını bildirdi.

            Kentimiz Merkezinin tamamı için kanalizasyon, içme suyu, yağmur suyu projelerinin hazırlattırılmakta olduğuna işaret eden Başkan Akdoğan, 10 Milyon TL’lik işin ihale kırımla 5 Milyon TL’ye mal olacağını, söz konusu işin İller Bankasınca hibe yoluyla yapılmakta olduğuna vurgu yaptı.

            Başkan Akdoğan; “Niğde milliyetçisi olarak çalışmak hepimizin boynunun borcudur. Bizden sonraki nesillere eserler bırakmalıyız” şeklinde konuştu. Ecemiş Suyundan Niğde ve Bor’un içme suyu olarak yararlanmak amacıyla hazırlanan projenin kesinlikle somutlaşacağını anlattı. Başkan Akdoğan, bu konuda hükümetten destek aldıklarını ifade ederek; “Proje yaklaşık 100 Milyon TL tutarında bir projedir. Ecemiş Çayını Niğde ve Bor için içme suyu ve menbaa suyu olarak değerlendireceğiz” diye konuştu.

             ‘Fotoğraflarla Eskimeyen Niğde’ kitabının Niğde’de bir ilk olduğuna dikkati çeken Başkan Akdoğan, bu kitabın gurur kaynağı olduğunu, 1965 ve öncesi yıllara ait Niğde’nin eskimeyen yüzünü sembolize eden fotoğrafların içeriğinde yer almasının kitaba ayrı bir anlam ve önem kattığını ifade etti.

            İlk kez katıldıkları EMİTT 2010 Fuarının olumlu katkılarını yıl boyunca yaşadıklarına değinen Başkan Akdoğan, EMİTT 2011 Fuarına katılmak üzere bugün yola çıkacaklarını, yarın sabah saat:10.00-11.00 sıralarında resmi açılışının yapılacağını, söz konusu Fuara Niğde Valisi Alim Barut’un yanı sıra Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç ve NİTSO Başkanı Serdar Ecemiş ile birlikte katılacaklarını bildirdi.

            Belediye Başkanı Akdoğan; “EMİTT 2011 Fuarına katılarak Niğde’mizin tanıtımına destek olacağız. Bu Fuara Niğde olarak ikinci kez katılacağız. Geçen yıl yaşadığımız eksiklikleri bu yıl yaşamayacağız. EMİTT 2011 Fuar alanında Niğde olarak 90 m2 yer tahsis ettirdik. Bu yıl tanıtım konusunda çok daha etkili olacağımızı düşünüyorum” dedi.

            2011 Yılı ‘Vizyon Sunumu’ toplantısını Nisan-2011 ayı içerisinde yapacaklarına vurgu yapan Belediye Başkanı Akdoğan, Nisan 2011 ayı içerisinde gerçekleştirecekleri sunumda halkımıza bugüne kadar yaptıkları ve bundan sonraki bir yıllık dönemde yapacakları hizmetleri anlatacaklarını belirterek bugüne kadar yaptıkları hizmetleri yeterli görmediklerini, hazırladıkları ve hazırlayacakları yeni projelerle daha fazla hizmet üretmeye ve halkımıza kazandırmaya azimli ve kararlı olduklarını söyledi.

            Tanıtıma verdikleri önemin gereği Kentimiz girişlerinde 10 adet bilboardlar  yaptırdıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Akdoğan; “2023 Yılında Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlama törenlerine şimdiden hazırlanıyoruz. 2023 yılında turizm, sosyal, kültürel alanlarda kontrollü biçimde büyümüş, vizyon sahibi bir Niğde gayretlerimizin ürünü bu çalışmaları yapıyoruz. 337 Bin nüfuslu İlimizi tanıtmak çabasındayız” dedi.

            Belediye Başkanı Akdoğan, bu medeniyet ögeleri ve tarihin tanıklarının, şehirlerin geleceğe yolculuğunda önemli bir rol oynadığını belirterek sosyal yapının da ait olduğu toplumun kültürel ürünleri ile şekillendiğini bildirdi.

Kültürün yaşanan, yaşatan ve yaşayan varlık olarak geçmişten geleceğe süreklilik olduğuna vurgu yapan Başkan Akdoğan; “Kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen her türlü eserler ile değerler, bir ülkenin zenginliği olarak görüldüğünden gelecek nesiller adına emanetçisi olduğumuz bu değerlere sahip çıkılmasının gerekliliğine yürekten inanıyoruz” dedi.

            Bu nedenle şehrimizin tarihi, kültürel, folklorik ve doğal güzelliklerinin tanıtımına göreve geldikleri günden bu yana önem verdiklerini ifade eden Başkan Akdoğan, buna inanan ve bilen bir kadroyla çıktıkları yolda “Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir Niğde”yi en iyi şekilde tanıtmaya, anlatmaya gayret ettiklerini, gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen değerlerimizin Niğde’ye, Türkiye’ye ve dünyaya duyurulması için çalışmalar yapmakta olduklarını vurguladı.

            Köklü ve zengin bir tarihi yapıya sahip olan Niğde’de Belediye olarak tanıtım CD’leri, kitaplar, broşürler, dergiler ve bültenler yayınladıklarını anlatan Başkan Akdoğan, şehrin tanıtım çalışmalarına ilk önce kendi imajlarını yenileyerek başladıklarını, ‘Belediye Binasının Levhası’ ve girişine açtıkları ‘Beyaz Masa’ ile başladıkları imaj değişikliğine ‘Kurumsal Kimlik’ ile devam ettiklerini kaydetti.

            Belediye Başkanı Akdoğan; “Sağlamlık, güvenirlik, rahatlık, dayanıklılık, gibi kavramları sembolize etmenin yanı sıra, toprağı ve bereketi, açık ve dürüst hareket etmeyi simgeleyen yeni ‘Logo’muzu dört ayrı ajansın çalışmasının arasından seçtik” diye konuştu.

            İnteraktif Bankacılık ve ödeme işlerinin yapılabildiği e-belediyenin de gereklerinin yerine getirildiğini, dünyanın dört bir yanından ulaşılabilen Belediye web sayfasının oluşturulmasını sağladıklarına işaret eden Başkan Akdoğan, İlimizin tanıtımı için tarihi eserlerin bir araya getirildiği ‘kolaj’ çalışması yapıp tablo halinde ziyaret ettikleri yerlere armağan ederek tarihi değerlerimizin farkında olunmasını sağladıklarını söyledi.

            Aynı kolaj çalışmasını şehir girişi olan Derbent Mevkiinde duvara işleterek İlimize gelen misafirlerin tarihi bir kente geldiklerini, bu güzellikleri görmeden gitmemeleri hissini oluşturmaya gayret gösterdiklerini anlatan Başkan Akdoğan; “İlklere attığımız imza Dört Mevsim Niğde dergisinin yayınlanmasıyla devam etti. Üç ayda bir yayınlanan kültürel derginin beşinci sayısının ‘Kış’ hazırlıkları tamamlandı. Dört Mevsim Niğde dergisinin her sayısından ülke genelinde ilgililerine, Kamu Kurumlarına, Sivil Toplum Kuruluşlarına kargo ile 1200’ün üzerinde dağıtımı yapılmaktadır” dedi.

            Diğer yandan Belediye Bülteni adı altında düzenli yayınları ile de Belediyelerindeki gelişmeleri halkımızla paylaştıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Şehrimizin folklorunu, tarihini bugünümüz ve gelecek nesillere taşımanın önemine inanarak yazılı eserlerin basılmasına da büyük önem vermekteyiz” şeklinde konuştu.

            Belediye Başkanı Akdoğan; “Bu kapsamda Üniversitemiz öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Nedim Bakırcı’nın hazırladığı ve Niğde’miz şairlerinden İbrahim Dabak’ın şiirlerinden oluşan kitabın basımını yaparak yayınladık” dedi.

Bu vesileyle gazeteci-yazar, kültür sanat adamlarımıza ve Üniversitemiz akademisyenlerine çağrıda bulunan Başkan Akdoğan; “Niğde’mizin sosyal, kültürel, folklorik ve tarihi konularına uygun çalışmalarını Belediye olarak neşretmeye hazırız. Ayrıca İlimizi ilgilendiren her türlü çalışmaya da katkı sağlayabileceğimizi belirtiyorum” dedi.

            Geçen yıl düzenledikleri 1. Yıl Değerlendirme Toplantısı için hazırladıkları kitapçıkların yanı sıra halkımıza da Belediye olarak neler yaptıklarını ve hangi hizmetleri gerçekleştireceklerini anlattıklarını ifade eden Başkan Akdoğan, bu yıl ikincisi Nisan ayı içerisinde düzenleyecekleri değerlendirme toplantısıyla da söz verdikleri projelerin nasıl bir bir hayata geçtiğini anlatacaklarını belirterek ‘Küçük Gezgin’ kitabı hazırlatılarak ‘Gezgin Gözüyle Niğde’yi çizgi-roman tadında çocuklarımıza tanıttıklarını kaydetti.

Başkan Akdoğan, yetki ve görev sınırları içerisinde hedeflenen Niğde’ye ulaşma          yolunda engellerin aşılmasını kolaylaştıran her türlü projeyi ve çalışmayı destekleme gayreti içerisinde ‘İstatistiklerle Niğde’ kitabının basımını sağladıklarını belirtti.

            Niğde Belediye Başkanı Akdoğan; “Medeniyetlerin yaşatıldığı şehrimizin tanıtımı için, tarihi eserlerden oluşan turizme yönelik fotoğrafların açık hava reklamcılığı araçlarından bilboardlarda bu yıl içinde farklı zamanlarda dört defa 10 Şehirde ücretsiz yayınlanmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

            Başkan Akdoğan, Niğde’miz ile ilgili eski yıllara ait fotoğrafların titizlikle toplanarak bir araya getirilmesiyle İngilizce ve “Türkçe Fotoğraflarla Eskimeyen Niğde” fotoğraf albümünü büyük bir uğraşı ve titizlikle hazırladıklarını, basımını gerçekleştirdiklerini ve ilgililerine dağıtımını yapacaklarını söyledi.

            Anadolu Selçuklu döneminin Niğde’deki önemli eserlerinden olup taç kapısının sanatsal zarafetiyle de ün yapan Alaaddin Camiinin (1223) mini maketini hazırlattıklarını anlatan Başkan Akdoğan, başta EMİT 2011 Fuarı olmak üzere Niğde’mize gelen değerli protokol erkanına, yabancı konuklara takdim edeceklerini vurguladı.

            Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içinde bu yıl EMİTT 2011 Fuarına daha kapsamlı bir çalışma ve gayretle ‘Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir NİĞDE’ sloganıyla katılıp Kentimizi en iyi şekilde tanıtma ve temsil etmeye gayret edeceklerini söyleyen Başkan Faruk Akdoğan, Fuar için İlimizi tanıtıcı yeni özgün materyaller hazırlattıklarını, bunların tarihi eserlerimizi anlatan kitapçık (CD’li) geçmişe de mesaj vermeye çalıştıkları Niğde’nin eski-yeni 20 Fotoğrafından oluşan kartpostal paketi ve tarihin tanıkları adıyla bastırdıkları çalışma ve İl Kültür-Turizm Müdürlüğünün önceki yıllarda hazırladığı yayınları da içinde bulunduracakları bir çanta ile Fuarda iştirak edecek zevata ve turizm ilgililerine takdim edeceklerini anlattı.

            Bütün bu tanıtım materyallerini hazırlamadaki amaçlarının Niğde’mizin ekonomik, turizm, kültürel hayatına katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Başkan Akdoğan; “Görev süremiz içerisinde yapmış olduğumuz bu çalışmaların meyvelerinin yavaş yavaş alınmaya başlaması ise bizleri şevklendirmektedir” diye konuştu.

            Turizmin Niğde ekonomisine katkısını artırmak için eserlerimizin iyi tanıtılmasının ve kültürel zenginliklerimizin iyi sunulmasının bilincinde olduklarına işaret eden Başkan Akdoğan, bunun için bütün gelişmeleri yakından takip ederek, ‘Marka Şehir’ olma yolunda çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

            Niğde Belediye Başkanı Akdoğan; “Şehrimiz ile ilgili sürdürülebilir projeler yaparak, günü değil geleceği kurtarmaya yönelik çalışmalara hız verilmesi elzemdir. Belediye olarak da bu gerekliliği yerine getirmek azim ve kararlılığındayız” dedi.

Editör: TE Bilişim