Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Niğde’de il Özel İdare Sekreterliği'nin hazırladığı  ‘’ Niğde köylerde çöp toplama projesi’’ nin açılışına katıldı.

Haber : Selim GÖKEL
Foto: Hüseyin YILDIZ



VİDEO  İLERİKİ ZAMANDA YAYINDA OLACAK

İl Mecllis Başkanı Mahmut Peşin bir konuşma yaptı ve proje hakkında bilgiler sunarak, köylerdeki bu hizmetler için Bakan’dan desteklerini istedi. 


Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’den ayrıca talepleri olduğunun altını çizerek, çöp toplama araçlarında ve çöp konteynırlarında eksikliklerin olduğu belirtti. Projenin tam anlamı ile gerçekleşmesi için bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini de ayrıca vurguladı.

Açılış töreninde konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, projeye ek olarak 29 ortağın kullanacağı Katı Atık ve Bertaraf Tesislerinin tamamladığını, bu tesisin yapımısın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın destekleri ile yapıldığı söyledi. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan il ve çevre belediyelerinde faydalanacağı hizmet vereceği bir vidanjör aracı talep ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan hibe edilmesini istedi.


Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu’da konuşmasında bu projenin Türkiye’de ilk olduğuna vurgu yaparak, Özel İdare çalışmaları açısından ilimizin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu söyledi.

Milletvekili Kavaklıoğlu, “Niğde İli Köylerinde Çevre Kirliliğinin Giderilmesi” Projesi’nde bazı eksikliklerin bulunduğu, bu eksikliklerin giderilerek bütün köylerimizdeki çöplerin toplanarak çevre kirliliğinin önleneceğini dile getirdi.

Protokol konuşmalarında proje hakkında konuşma yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, “23 Nisan kutlamalarında sevincimiz, mutluluğumuz sayın bakanımızın katılımı ile daha da artmıştır. Bu güzel günümüz daha da güzelleşmiştir. Ülkemiz bugün Avrupa Birliği standartlarını yakalamak üzeredir. Köylerimize bugün asfalt yollar ile gidebiliyoruz. Kanalizasyon olmayan hiçbir köyümüz yoktur. Köy içi yollarımızın hepsi parke taş ile döşenmiştir. Köylerimizde alt yapı bitti artık üst yapılarımızı yaparak köylerimizi yaşanılabilir hale getireceğiz. Ayrıca bu Türkiye’de ilk olan projemiz başarıya mahkûm bir projedir. Bu projemiz başarılı olsun ki diğer illerimizde de uygulanabilsin” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Niğde İli Köylerinde Çevre Kirliliğinin Giderilmesi Projesi'nin açılışında, bu projenin diğer illere de örnek olmasını istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 2023 yılında katı ve sıvı atık noktasında sıfır problemli bir Türkiye hedeflediklerini söyledi.

'BÜYÜK BİR PROJE'

Güllüce, kutlamaların ardından köylerdeki çöplerin İl Özel İdaresi'nce alınan çöp kamyonlarıyla toplanıp kentteki katık atık arıtma tesisine taşınmasını kapsayan 'Niğde İli Köylerinin Çevre Kirliliğin Giderilmesi Projesi'nin açılışına katıldı. Bakan Güllüce, bu proje ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Rakamsal olarak, maliyet olarak düşünülmeyebilir ama misyonu itibariyle çok büyük bir proje olarak kabul ediyorum. Türkiye'nin de ne bakımdan nereye geldiğine güzel bir örnek. 2023-2024 yıllarında biz inşallah katı atık ve sıvı atık noktasında sıfır problemli bir ülke olmayı hedefliyoruz. İller Bankası'nın Niğde'de çok güzel 100 milyon TL'ye yakın yatırımları var.Türkiye genelinde çok büyük bir seferberlik etmişiz içme suyunda, arıtma, kanalizasyon gibi projelerde hamlelerimiz var."'

ÇEVRE KÜLTÜRÜMÜZ İTHAL DEĞİLDİR'

Türkiye'de her insanın çevreye duyarlı bir şekilde yetiştiğini söyleyen Güllüce, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çevre bu milletin öz malıdır. Çevre kültürü de bu milletin kendinden çıkma bir bilgidir bir kültürdür. Biz çevreyi dışarıdan öğrenmiş başka ülkelerden buraya çevre kültürü ithal etmiş bir millet değiliz. Bizim insanımız bin yılın üzerinde çevreyi bilir, çevre konusunda hassasiyeti yüksektir. İnsan hakkı hassasiyeti yüksektir. Hayvan hakkı hassasiyeti yüksektir. Anadolu'da hiç eğitimi almamış kadınımız bile hayvan hakkı konusunda çevre konusunda dünyayı kirleten diğer ülkelere nazaran çok daha hassastır. Gençlere söyleyeceğim, çevre hususunda kendi malınızı tüketin. Çevre kültürü, çevre bilgisi bizim kendi bilgimiz, kendi malımızdır. Bu dışarıdan bize anlatılan, bizim onlardan öğrendiğimi bir şey değildir. Bizim kendi damarlarımızda kültür kodlarımızda zaten çevre vardır." "dedi. 

NİĞDE İL ÖZEL İDARE AR-GE BİRİMİNİN PROJESİ AÇILIŞI YAPILDI. 

Niğde İl Özel İdare Sekreterliği Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan projenin açılışı yapıldı. 

Çerve ve Şehircilik  Bakanı İdris  Güllüce, Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Vali Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve daire amirleriyle birlikte projenin açılışını gerçekleştirdi.

Niğde Köylerinde Kirliliğin Giderilmesi Projesinin açılışının ardından Bakan Güllüce, Niğde Valiliğini ziyaret ederek Niğde Valisi Neçmeddin Kılıç’tan bilgi aldı.

Bakan Güllüce Valilikte  yaptığı açıklamada: “Niğde iyi gelişmiş gelişmesi yüksek olan bir il. Bizlerde şehircilik ve  bayındırlık bakanlığı olarakta iller bankası aracılığı ile 100 milyon TL üzerinde ciddi yatırımlarımız var.  Türkiye ortalamasına  baktığınızda Niğde problemleri daha az olan bir ilimiz” dedi.

GÜNDEM YİNE AKKAYA... ATIK SU ARITMA TESİSİNİ İNCELEDİ..

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, beraberindeki heyet ile Niğde Atık Su Arıtma Tesisini inceledi. Milletvekillleri Alpaslan Kavaklıoğlu, Ömer Selvi, Vali Necmeddin Kılıç ve Çevre Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akayacan'dan atık su arıtma tesisinde inceleme yaptı. Beraberindeki heyetten bilgi alan Bakan Güllüce, Akkaya konusunda basın ile bir bilgi paylaşmadı. Akkaya Barajı'na geçeceği bilgisi edinildi ancak, Akkaya Barajına geçmeden Bor İlçesine hareket etti. 




Editör: TE Bilişim