Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu gün Niğde ve Bor’da planlı ziyaretini gerçekleşirdi. Bakan Günay önemli açıklamalarda bulundu.
 
Ankara'dan Niğde'ye karayolu ile gelen Bakan Günay'ı Bor-Altunhisar kavşağında Niğde Valisi Alim Barut, AK Parti Niğde Milletvekilleri Muharrem Selamoğlu, İsmail Göksel, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, il yöneticileri ve çok sayıda partili karşıladı. İlk olarak Niğde Valisi Alim Barut'u makamında ziyaret eden Bakan Günay, burada yaptığı açıklamalarda turizm ve kültür alanında Türkiye'nin hızlı büyüme kat ettiğini vurgulayarak, "Türkiye, turizm açısından dünyanın çok önemli ülkelerinden birisi haline geldi. Dünyada gelen turist sayısı ve elde edilen gelir itibariyle ilk 10'un içindeyiz. 2008'den itibaren bu sıralamayı yakaladık ve şükürler olsun sürdürüyoruz. 2009'da dünyada ekonomik kriz varken dünyanın ilk 10 ülkesi turizmde geriye gitti. Türkiye yine büyümesini sürdürdü. Şimdi hem gelirimiz, hem gelenimiz artıyor. Mart ayının başındayız. 2010 yılı ile kıyasladığımızda yüzde 20 artışımız var. Allah nazardan saklasın diyeceğim bir artış. Bu rakamlarda devam etmezbiraz aşağı iner ama son birkaç yıldır dünya ortalamasının üzerindeyiz’’Dedi.


BU YIL TURİST SAYISINDA 30 MİLYONU AŞACAĞIZ

Son 8 yıl içerisinde kültür ve turizm alanında yatırımların ve gelirlerin arttığına dikkat çeken Bakan Günay, "Kültür turizmi olarak da arkeolojiye çok daha büyük kaynak ayırıyoruz. 2000 yılında 2 milyonun altında kaynak ayrılıyormuş, biz gecen yıl arkeolojiye 30 milyon ayırdık. 2 milyondan 30 milyona geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde çıkarmış durumdayız. 2000 yılında Türkiye'de 56 kazı vardı, şu 111 tane yerli kazı yapıyoruz. 40 da yabancı kazımız var. 150'ye çıkmış durumda. Müze ve örenyerlerimizin değerini artırmaya çalışıyoruz. 2007 sonunda bakanlığı devraldığımda müzelerden elde ettiğimiz gelir miktarı 70 milyondu. Geçen yıl 170 milyon gelir elde ettik. Allah'a şükürler olsun. Türkiye'de turizm, kültür merkezi, tiyatro sahnesi, arkeolojiye ayrılan kaynak rakamları hepsi artıyor. Niye artıyor? Kültür ve turizmin bereketini Anadolu'nun içine çekmeye çalışıyoruz. Niğde'de bu konularda yapacağımız güzel işler olduğunu bildiğimiz için onları sahada görmek için geldik" şeklinde konuştu. Türkiye'de turist sayısının ve turizm gelirlerinin artması için barış ve kardeşlik ortamının şart olduğunu vurgulayan Bakan Günay, "Bu yıl Türkiye 28,6 milyonu gördü, 2011'de 30 milyonu aşacağız Allah izin verirse. Türkiye kuruluşunun 100'üncu yılına giderken 50 milyon turist, 50 milyar dolar seviyesine taşımaya çalışıyoruz. Aramızda birlik ve barış oldukça, siyasi farklılıklar olabilir elbette ama kardeşçe anlayış içinde bir çalışma Türkiye'yi topyekün beraberce kalkındırma anlayışı sürdükçe sanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu bereketi, bolluğu, bu kardeşliği ve bu kardeşliğin getirdiği imkanları hep beraber artıracağız. Diliyorum ki önümüzdeki günler yaşadığımız günlerden daha güzel günler olsun" diye konuştu. 


"SİYASETİ BIRAKMAK GİBİ BİR NİYETİM YOK" 

Bakan Günay, Niğde'nin genel durumu ve sorunlarıyla ilgili olarak da bilgi aldı. Burada gazetecilerin, "AK Parti ve siyaseti bırakacağınız konuşuluyor bu söylentiler doğrumu, kaynağı nedir acaba" sorusuna cevap veren Bakan Günay, "Bunu isteyenler var galiba, benim böyle bir niyetim yok. Devam ediyoruz. Çalışmalarımızdan, dostluklarımızdan, yaptıklarımızdan ve yapmak istediklerimizden çok memnunum. Seçime giderken bir nizah çıksın isteyenler var galiba ama boş bir gayret" dedi.
 
Valilik hatıra defterini imzalayan Bakan Günay'a Vali Alim Barut, el dokuması bir kilim ve Bakan Günay'ın siluet dokunmuş olan bir halı ve birde plaket takdim etti. Bakan Günay'da vali Barut'a bakanlık çalışması olan bir kitap hediye etti. 
 
Niğde’yi tanıtmak amacıyla Niğde Belediyesi olarak hazırlattırılan materyallerin tanıtımını Bakan Günay’a yapan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; “Yirmi ayda Niğde’yi tanıtım noktasında önemli mesafeler kat ettik. Biz bu yaptıklarımızı yeterli olduğunu düşünmediğimizden tanıtımlarımızı desteklememiz gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.Niğde’de önemli eserlerin olduğunu ve bunları inceleme fırsatı bulduğunu belirten Bakan Ertuğrul Günay; “İki yılda Niğde Belediye Başkanı Sayın Faruk Akdoğan’ın yaptığı ve yapmak için hazırladığı projeler çok güzel ve heyecan verici. Gerçekten Niğde’de gördüklerimden etkilendim. Çok da memnun oldum. Anadolu bir Açıkhava müzesi gibi. Kars’tan başlayın Edirne’ye kadar uzanın, Sinop’tan başlayın Anamur’a kadar uzanın bütün Türkiye’de dünyanın başka yerlerinde göremeyeceğiniz son derece güzel, tarihsel, doğal özellikler var. biz bunun farkındayız. Öteki dönemlerden üstünlüğümüzde burada. Bu tarihsel doğal güzellikleri ve insan doğa bereketinin farkındayız. Bunu ziyan etmeksizin birbiriyle çatıştırmaksızın harman etmeye ve bundan bereketli güzel bir hamur yapıp ekmek ortaya çıkartmaya çalışıyoruz” dedi.Bakan Günay; “Güzel mesafeler aldık. Sokak sağlıklaştırmamız, Niğde’de ki restorasyonlarımızı önümüzde ki günlerde Bakanlık imkanlarıyla çoğaltırız. Niğde’nin güneye yol bağlantısı kuzey’e devam ettikçe bilinirliğiyle birlikte ulaşımı, ulaşım imkanlarıyla birlikte gelen ziyaretçi sayısı da çok artacaktır.  Niğde’nin sofrası da güzel. Bir yere gittiğiniz zaman temiz bir biçimde gelen ziyaretçinin karnının doyması sofrasından hoşlanması güzel. Niğde’nin el işleri güzel. Halıcılık konusunda Niğde bir merkez. Türkiye’nin dört bir tarafından gelerek burada yemek yersiniz. Tarihi mekanları görürsünüz ve Türkiye’nin bir çok yerinde çok pahalıya aldığınız halıyı burada daha uygun fiyatlara alırsınız. Bunların duyulmasıyla Niğde’ye gelen sayısı daha çok artacaktır. İnşallah yakın gelecekte Niğde’ye birkaç nitelikli otel getirilmesini hep beraber sağlarız. Otellerin Niğde’ye teşviki konusunda Bakanlık olarak elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız. Kültür turizm açısından Niğde’de gördüğüm bu potansiyeli önemsedim. Gelecek yıllarda bu potansiyeli Türkiye turizminin sunumu içine katmayı özel bir görev olarak üstlendim” şeklinde konuştu. 
Bakan Günay Kale’de incelemelerde bulundu.

Bakan Günay, Valilik ziyaretinin ardından Gümüşler beldesindeki Gülen Meryem Ana Kilisesi'ni ziyaret etti. Daha sonra Niğde Kalesi'nde incelemelerde bulunan Günay, Ermeni Kilisesi'ni gezerek incelemelerde bulundu. Niğde'nin tarihi Cullaz Sokağı'nda yapılan iyileştirme çalışmaları hakkında bilgi alan Günay, Grand Otel'de bir süre dinlendi daha sonra AK Parti Niğde İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. 
 
Bakan Günay Bor’da
 
Kültür ve Turizm Bakanı Günay ,Bor ilçemizde ilk olarak Sokubaşı Mahallesindeki kilisede incelemelerde bulunarak burada Ak Parti Milletvekili Muharrem Selamoğlu, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İlçe Kaymakamı Kemalettin Sakin ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi Pişkin’den bilgi aldı.
Bakan Günay kilise ziyareti çıkışı bir konuşma yaptı.(Görüntülü haberimizden izleyebilirsiniz)  Bakan Günay, Bor İlçemizdeki başka bir kilise olan  Orta Mahalledeki Kilise ziyaretini ardından restore edilerek Kütüphane olarak kullanılan Ahmet ve Mahmut Bilgin Kültür ve Sanatevini ziyaret ederek Niğde ve Bor  ziyaretini sonlandırdı.

Haber Video Foto : Dahi Gedik
Selim Gökel - Sadi Yılmaz




Editör: TE Bilişim