CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı;  İlimizde bazı köy ve kasabalarımızda yapılmakta olan toplulaştırma konusunda vatandaşlardan tepkiler  ve yakınmalar gelmektedir" dedi. 

CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı yaptığı basın açıklamasında;  Dün İlçe Başkanlığımıza bizzat gelerek şikayetini dile getiren Ovacık Kasabası sakinlerinden Necati Soydan  bu toplulaştırma konusu köy halkımız tarafında hiç ama hiç benimsememiştir diye söze başlayarak dededen,babadan kalan verimli arazileilerimiz hazine arazisine dönüştürülmekte,verimsiz kıraç araziler adlarımıza çıkarılmaktadır konunun kamu oyuna duyurulması için Cumhuriyet Halk Partisinden destek taleplerini iletti. 


Arazi toplulaştırma konusunda sıkıntılarını CHP Merkez İlçe Yönetimine ileten Ovacıklı Necati Soydan'ı  dinleyen CHP Yöneticileri;   Toplulaştırma konusunda kendisine bazı bilgiler vererek konunun kamuoyuna aktarılmasını yapacağımızı belirttik. Askıya çıkacak olan toplulaştırmalara 15 gün içerisinde tarım il müdürlüğüne itiraz edebileceği  belirtilmiştir.Yetkililerin konuya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Bu sorun ayrıca Niğde Milletvekilimiz Ömer Fethi Gürer'e iletilmiştir" dediler. 

CHP Merkez İlçe Başkanı Kamil Davarcı konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Arazi Toplulaştırma konusunda köy ve kasabalarda yaşayan vatandaşlarımızın konu ile bilğisi olması açısından toplulaştırmanın önemi .Ülkemizde ve dünyada arazi toplulaştırması dar ve geniş anlamlı olarak iki açıdan değerlendirilmektedir. Ülkemizde 1961 yılında darmanada başlanan toplulaştırma çalışmalarına özellikle 2002 yılından itibaren geniş anlamlı arazi toplulaştırma çalışmaları ile hız verilmiştir.

Dar anlamda arazi toplulaştırma ile küçük parçalı ve dağınık parselleri birleştirilmesi ile her parselin yol , sulama , ve tahliye kanalına doğrudan erişimini sağlanması hedeflenmiştir.Geniş anlamla arazi topluluştırmasında ise tarım parselinin sadece geometrik büyüklük ve şekil olarak değil her türlü tarımsal altyapı hizmeti ile birlikte kırsalın yeniden düzenlenmesi ve kalkındırılması amaçlanmıştır. Bir başka ifade il sulama , direnaj , ıslah , tarla içi yol , tarlalara ulaşım yolu ve tesviye gibi toprağın verimli bir şekilde kullanımını sağlayacak alt yapı hizmetleri arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yapılmaktadır.

Arazi toplulaştırılması , sürdürülebilir tarımın alt yapsının sağlanması amacıyla kırsal alana yönelik çalışmaları entegre yaklaşımla ele alan bir düzenleme aracıdır. Bu amaçla toplulaştırma ile ;

1)      Nüfus artışı , miras alım-satım ,kiracılık , ortakçılık gibi nedenlerle ortaya çıkan arazi parçalılığı giderilmekte ve çok parçalı oluşum ortaya çıkardığı tarla sınırı , yol ve su arklarından doğan arazi ve üretim kayıpları azalmaktadır.

2)      Toplulaştırmadan sonra , parseller daha büyük ve düzgün şekilli olduğundan , makineli tarım daha kolay yapılmakta ve üretim giderlerinde önemli oranda azalmalar olmaktadır.

3)      Her parselin yola ve sulama kanalına sınırı olacağından sulama ve ulaşım randımanı artmaktadır.

4)      Parsellerde müştereklikten doğan huzursuzluklar giderilmektedir.

5)      Köy sınırları sabit noktalara dayandırılarak , köyler arası sınır ihtilafları ortadan kalkmaktadır" dedi. 



Editör: TE Bilişim