Cumhuriyet  Halk Partisi Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Meclis Anayasa Komisyonunda görüşülen Anayasa değişiklikleri ile ilgili  maddelerin rejim değişikliğine yol açacak önermeler içerdiğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Anayasalar, toplumsal uzlaşma ile yapılan ve devletlerin istikrarını gösteren, ülke ve ülke halkı için önemli belgelerdir. Anayasasını toplumsal uzlaşma ile yapan devletler Anayasalarını sıklıkla değiştirmezler. Uzlaşma ile yapılmayan anayasa siyasi ve anti demokratik bir anayasadır. Demokratik bir anlayışla yapılmayan siyasi Anayasalar bu nitelikleri ile her an değiştirilecek anayasalardır. Çünkü demokratik değildir, toplumsal mutabakat yoktur”dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,“Anayasalar bütün hukuk sisteminin üzerinde olan bir uzlaşma belgesidir. Anayasalar değişmez değildir. Çağın gelişimine, toplumun ihtiyaçlarına göre anayasalar da değiştirilmelidir. Toplumsal uzlaşma ile yapılan anayasalar yine toplumsal uzlaşma ile değiştirilmelidir.

Daha Doğrusu “ Siyasi tercihler ile değil, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti anlayışı, çağdaş uygarlığın gereği olarak hukuk bilimine ve hatta tüm bilimlere uygun olarak değiştirilmelidir. Bu şekilde yapılan Anayasalar ve Anayasa değişikliği ülkenin her kesiminden ve bölgesinden genel kabul görür ve günümüz Türkiyesindeki gibi Mevcut anayasa sıklıkla tartışmaya açılmaz. Şu anda yapılmak istenen değişikliklerde toplumsal uzlaşma söz konusu değil. Yapılmak istenen değişikler tamamıyla siyasi ve devletin yapısıyla, Cumhuriyetle ve kuruluş felsefesiyle ilgilidir. Bu nedenle yapılmak istenen değişiklikler yanlı ve rejim değişikliğine yöneliktir” dedi.

 
 
Editör: TE Bilişim