MHP Niğde İl Başkanı  Ali GÜNGÖR, Yerli Malı Haftası'nı kutladı.  GÜNGÖR, vatandaşın en küçük alışverişinde bile Türk malını tercih etmesinin vatandaşlık görevi ve ülkeye hizmet olduğunu belirtti.

1946'dan beri kutlanan ve 1983'te Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilen haftanın amacının ülkemizde yerli malı tüketiminin artırılması ve özendirilmesi olduğunu ifade eden GÜNGÖR, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

"Gümrük Birliğine girdiğimizde bayram yapanların AB'ye üye olmak için çaba sarf edenler, bu sürenin uzayıp ekonomik olarak zarar göreceğimizi hesap edemedikleri açıktır. Bunun neticesinde ülkemizde üretilen bir malın daha ucuzunu ithal ederek buradaki üretici zor duruma düşmektedir.

 

Elbette bizde olmayan daha kaliteli olan bir malı ithalat yoluyla getirmeliyiz, fakat ülkemizde üretilen bir malın sadece daha ucuz diye getirmek ülke ekonomisine ve üreticiye zarar vermektedir.

 

Böylece yerli malı ve tutumlu olmanın gerçek hayatta yerine getiremediğimiz görülmektedir. Sadece sözde kalmaktadır. 2002'de yıllık 120 milyon dolar ithal ayakkabı getirilirken, 2010 yılında bu oran 871 milyon dolara yükselmiştir. Uzak doğudan kalitesiz ve sağlıksız olan ayakkabılar piyasaya zarar vermektedirler bunun yüzünden de üretim yavaşlamaktadır. Sadece ayakkabı değil bir çok sektör ithalat dengesizliği yüzünden  zor günler geçirmektedir. 2012 Mayıs ayı itibari ile ithalatımız  22 milyar dolardır. Ülkemizin bu durumu göz önüne alındığında Yerli Malı Haftasının ne kadar önemli olduğu ve bu bilincin halen ülkemizde gelişmediği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

 

 

Bu yaklaşımdan hareketle MHP olarak yerel üretimin artırılmasının, kullanımını teşvik çalışmalarının ve yerli üreticilerin desteklenmesinin vazgeçilmez olduğunu ifade etmek istiyorum"


Editör: TE Bilişim