17. ve 20. Dönem Niğde Milletvekili Akın Gönen yaptığı basın açıklamasında Tarımsal sulama ve içme suyu  konusunda uyarılarda bulundu. 

Eski Milletvekili Akın Gönen açıklamasında şöyle dedi; 


6 Ekim 2014 tarihinde Başbakan Sayın A. Davutoğlu yaptığı basın açıklaması ile ekonomide devrim yaratacak 9 madde açıkladı. Bu açıklamanın yani EKONOMİK DÖNÜŞÜM EYLEM PLANI’ nın 6.maddesi  'TARIMDA SU KULLANIMININ ETKİNLEŞTİRİLMESİ PROGRAMIDI’ dır. “Su kullanımı tasarrufunu yaygınlaştıracağız. Tarımda verimliliği artıracağız. Çiftçiler başta olmak üzere tarımda etkin su kullanımı ve tasarrufu aşılayacağız” denilmektedir.

Açıklamanın devamında “… bu eylem planları kesinlikle bir temenni değildir. Her ay izleme komiteleri aracılığı ile takip edilecek ve detaylar kamuoyuyla paylaşılacaktır…” denilmektedir.

 Bu büyük fırsatı Niğde kesinlikle kaçırmamalıdır. Çünkü Niğde ekonomisi tarım ağırlıklıdır. Tarımda kullanılabilir arazinin büyük kısmı sulanamamaktadır. Kuru tarım yapılmaktadır.

 Sulu tarım yapılan arazinin büyük kısmında da yer altı suyu kullanılmaktadır. Yani yerin yedi kat altından petrolle veya elektrikle su çıkarılarak kıt kanaat geçinilmektedir. Fakirliğin ana sebeplerinden birisi budur. 

ECEMİŞ Suyu Niğde’den boşa akmaktadır 20 yıl önce DSİ ye tarafımdan yaptırılan çalışma ile ECEMİŞ Suyunun Niğde ovalarını rantabl olarak sulayabileceği ve bunun teknik olarak mümkün olduğu belgelenmiştir. Bu belgede çiftçinin damlama Ecemiş suyu ile modern tarım yapması halinde gelirinin yaklaşık onbir kat artacağı hesaplanmıştır.

 DSİ’nin bu projesi günün şartlarına göre revize edilerek Niğde Altınhisar ve Bor ovalarına akıtılması fırsatı kesinlikle kaçırılmamalıdır. Ziraat odaları, hemen resmi müracaatla bu eylem planının uygulanmasını ivedilikle talep etmelidirler.

Çünkü açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla bu işe büyük kaynak ayrılacağı ve hızla uygulamaya başlanacağı anlaşılmaktadır.

Kop (Konya Ovası) Projesi beklenirse bu suyun Niğde topraklarına akmasını beklemek hayaldir. Çünkü devasa Konya ovalarından Niğde’ye sıra gelmesi mümkün değildir. Ve ayrıca Kop Projesi içerisine Aksaray İli içme suyu projesi sokulmaya çalışıldığı da gözden kaçırılmamalıdır.

İşte fırsat hepimize Niğde’nin kalkınması için görev düşmektedir.

Ben ilgilileri ve değerli kamuoyunu bilgilendirme ve acele edilmesi hususundaki görevimi bu açıklamam ile yapıyorum. Bu vesile ile bu işe gönül ve emek vereceklere başarılar diliyorum.

Su, petrolden zaman ve fırsatlar ise her şeyden önemlidir. Aman bu fırsatı kaçırmayalım. Çünkü ağlamayana meme yok sözünü de unutmayalım."dedi. 


Editör: TE Bilişim