HDP Niğde İl Eş Başkanı Göksel Rıza Özkan ; Ak Parti yoksul, fakir demeden katkı payı almaya devam ediyor” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi Niğde İl Eş Başkanı Göksel Rıza Özkan, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.
 
Göksel Rıza Özkan konu ile ilgili yaptığı basın açıklamasında ;  AK Parti Hükümeti’nin sağlık alanındaki düzenlemeleri sonucu 400 bin kişinin katkı payını ödeyememesi, sağlık sisteminin içler acısı durumunu bir kez daha ortaya sermiştir.
 
      İş cinayetlerinde emekçilerin toplu katliama uğratıldığı, iş cinayetlerinden 4-6 kat olumsuz sonuçları olduğu uzmanlarca ifade edilen meslek hastalıklarının gün ışığına dahi çıkartılmadığı, tüberkülozun hortladığı ülkemizde sağlıklı ve güvenli yaşamak en ciddi sorunlardandır.
 
      Neoliberal politikaları uygulayan AK Parti Hükümeti, sağlık sistemini piyasa koşullarına teslim ederek, yoksulların, işsizlerin, güvencesizlerin sağlık hizmetlerine erişimini kesmiş, parası olmayanı adeta ölüme mahkûm etmiştir. Her konuda olduğu gibi, sağlık alanında da ‘birikmiş sorunlara çözüm getiriyorum’ diyerek, sorunları çözmek yerine piyasacı politikalara boyayıp halka sunmuştur.
 
      Sendikaların, meslek kuruluşlarının, kadın örgütlerinin bütün uyarılarına rağmen sağlıkta piyasalaşmanın, ticarileşmenin önünü açan ve sosyal güvenlik giderlerini yurttaşın sırtına bindiren SSGSS (Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası) sistemi, AKP tarafından “doğumdan ölüme herkes sağlık güvencesinde olacak” diye ortaya atılmıştır. Ancak bugün milyonlarca insan GSS borçlusudur.
 
      Halka yoksulluk testlerini reva gören bu rant sistemi, görülüyor ki, açlık sınırı altındaki bütçelere de göz dikiyor. “Sen katkı payını öde, ben vakıflarım aracılığıyla sonra geri vereceğim” denmiş, daha sonra bu ücreti geri almak için başvuran 400 bin kişi perişan edilmiştir. Bu muamele hiçbir yurttaşımıza reva görülemez. Bu keyfiliği ve adaletsizliği yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.
 
     Biliyoruz ki, parası olmayanın sağlığa, tedaviye ulaşması bu düzenin derdi değildir. Bugün sağlıkta sadece katkı payı sorunu yoktur. SGK vermiyor diyerek pek çok ilaç hastaya sosyal güvencesi olsa dahi ödenmiyor, hastalar eczanelerden geri çevriliyor. En ağır hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların,  SGK’nın getirdiği kısıtlar nedeniyle ithalatı yapılmıyor, piyasa koşullarına terk edilen ağır hastalar açıkça ölüme bırakılıyor. Bu gerçekler bir sağlık trajedisi ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.
 
      Mevcut neoliberal sağlık sistemi, özel sektöre kaynak transferi yapmaktan başka bir şeye hizmet etmiyor. Hasta müşteri haline getiriliyor, performans kriteri ile hekimin özerkliği yok ediliyor, can güvenliği risk altına giriyor ve halkın sağlık güvencesi gasp ediliyor.
 
      Türkiye’yi bir rant cumhuriyeti haline getiren AKP Hükümeti, kendisine sarayları hak görürken, yoksullara ölümü reva görüyor. AKP iktidarının sermaye ve rant için işleyen çarklarının arasında yoksulluk daha da kalıcılaşıyor, çocuklarımızın mirası haline geliyor. Dünyanın ilk 20 ekonomisi içinde olmakla övünen Türkiye’de yeterli kaynak vardır. Sorun bu kaynakların rantçı, piyasacı ellerde, halk için değil rant için kullanılmasındadır.
 
     Niğde HDP olarak bir insanın en hassas meselesi olan sağlık üstünden ticari kazanç peşinde koşan AK Partisi düzenine karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.
 
     Sağlıkta özelleştirmeye son verilmeli, sağlık hizmetleri kamu yararı çerçevesinde devlet tarafından üstlenmelidir. Bütün GSS borçları silinmeli, GSS için katkı payı kesilenlere paraları derhal iade edilmelidir. Sağlığın temel bir hak olduğu evrensel yaklaşımı benimsenmeli ve piyasalaşan ve ticarileştirilen sağlık sistemi anlayışı ve uygulamaları terk edilmelidir”dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim