Milliyet Gazetesinin haberine göre; AKP’nin, seçimde tek başına iktidarı kaybetmesinin ardından “Ne olursa olsun iktidarda kalmalıyız” teziyle yürüttüğü ortaklık arayışında yönü MHP’ye doğru döndü.

AKP ve MHP arasında yürütülen gayri resmi mesaf trafiği, “çözüm süreci”nin mevcut haliyle bırakılarak dondurulması halinde bir koalisyon pazarlığının mümkün olduğunu gösteriyor.

Koalisyonda MHP’ye 6-8 bakanlıkla ekonomi olmasa da Dışişleri Bakanlığı’nın verilmesi beklenirken, 4 bakanın Yüce Divan konusu koalisyon içinde değil Meclis sürecinde çözülmeye çalışılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da artık ortaklı bir hükümet yapısı nedeniyle geri çekilmesi gündemde. 7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümet kurma görevini Davutoğlu’na vermesi için geriye sayım başlarken, AKP’de de koalisyon ortağının profili belirlemeye başladı. Önceki güne kadar AKP’nin önceliğini erken seçim olarak gösteren siyasi kulisler, ilk kez “MHP ile olabilir” seslerinin çıkmasıyla hareketlendi. Son iki günde AKP ile MHP koalisyonu yolunda her iki partiye yönelik gayri resmi görüşmeler ciddi bir hız kazandı. Her iki partide yürütülen nabız yoklamaları, çözüm süreci konusunda alınacak bir mesafenin AKP ile MHP’yi koalisyon için pazarlık masası etrafında bir araya getireceği değerlendirmelerini öne çıkardı.


***

 Posta gazetesinin bugünkü manşetine göre, MHP, HDP'li koalisyona kapıları kapattı ve AK Parti ile anlaştı. Hatta çözüm sürecini bile kabul etti. Anlaşmaya göre sekiz bakanlık MHP'nin olacak ve çözüm süreci devam edecek.

MECLİS BAŞKANLIĞI MHP'DE

O anlaşmaya göre oluşacak tablo şöyle:

- Meclis Başkanı MHP'li olacak.

ÇÖZÜM SÜRECİ

- Çözüm Süreci'ne 'Demokratikleşme' denecek. Çatışmasız ortamın devamı için adımlar sürecek. Terör başlarsa kararlılıkla üstüne gidilecek.

17-25 ARALIK SORUŞTURMASI

- 4 eski bakanın Yüce Divan'a yollanmasına AKP engel olmayacak.

ERDOĞAN'IN DURUMU

- Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Anayasal Sınırlar' içine kendi isteğiyle çekilecek. MHP Erdoğan'ın Saray'dan çıkıp Çankaya'ya dönmesi için ısrar etmeyecek.

EKONOMİ BAKANLIĞI MHP'DE

- MHP'ye 8 bakanlık verilecek. İkisi başbakan yardımcılığı olacak. Ekmeleddin İhsanoğlu Dışişleri, Murat Başesgioğlu İçişleri, Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ekonomi bakanı olacak.

TOPLAM 21 BAKANLIK VAR

1-Adalet Bakanlığı

2-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

3-Avrupa Birliği Bakanlığı

4-Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

5-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığ

6-Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı

7-Dışişleri Bakanlığı

8-Ekonomi Bakanlığı

9-Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı

10-Gençlik ve Spor Bakanlığı

11-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

12-Gümrük ve Ticaret Bakanlığı

13-İçişleri Bakanlığı

14-Kalkınma Bakanlığı

15-Kültür ve Turizm Bakanlığı

16-Maliye Bakanlığı

17-Milli Eğitim Bakanlığı

18-Milli Savunma Bakanlığı

19-Sağlık Bakanlığı

20-Ulaştırma Bakanlığı

21- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı



Editör: TE Bilişim