CHP Niğde Milletvekili Sayın Doğan Şafak, depolarda kalan 335 Bin Ton patates ürünü ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi vererek, sorularına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi Eker’den cevap istedi.

 

Şafak yazılı soru önergesinde; “Niğde ve Nevşehir Tarım İl Müdürlüklerinin yapmış olduğu tespite göre; Niğde İlimizde 265 Bin Ton civarında, Nevşehir ilimizde ise 80 Bin Ton civarında patates ürünü depolarda çürümeye terk edilmiştir. MEDAŞ tarafından bahsi geçen illerimizde; her il için 5 Bin Ton patates alımı yapılacağı söylenmektedir. Çiftçimizin, Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatiflerine, MEDAŞ’a olan borçları göz önünde bulundurulduğunda nefes alacak durumda olmadığı açıktır” şeklinde durumu Tarım Bakanı Eker’e söz etti.



335 BİN TON PATATES NE OLACAK?

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Bakanlığınızca, Niğde ve Nevşehir illerimizde ayrı ayrı 5 Bin Ton alım yapılacağı söylendiğine göre, ambarlarda geriye kalan 335 Bin Ton civarı ürünle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’e sordu.

Şafak, “MEDAŞ’ın illerimizden alacağı 10 Bin Ton patates ürünü ile çiftçimizin MEDAŞ’a olan borcunu karşılayabileceğine inanıyor musunuz?” ve “Çiftçimiz, patates ürününü pazar bulmadığı için maliyetinin bile altında satamamıştır ve ürünleri depolarda kalmıştır. Bu nedenlerden dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerimizin; Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve MEDAŞ’a olan borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz?” sorularını da önergesine ekledi.

ÇİFTÇİLERİMİZE NAKİT YARDIMI YAPACAK MISINIZ?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Çiftçilerimize, depoda kalan 335 Bin Ton civarı patates ürünü ile ilgili nakit yardımı yapmayı düşünüyor musunuz?” diye, Bakan Eker’e sordu.

CHP’li Şafak, “Tarım Bakanlığı’nın yanlış uygulamaları çiftçiyi perişan etmiştir. Çiftçinin mağduriyeti ortadadır, gözle görünür durumdadır. Çiftçinin ekonomik sıkıntı yaşaması, gerek Niğde’de gerek diğer illerimizin merkezlerinde esnafı da vurmuştur. Küçük esnaf yok olma aşamasına gelmiştir. Bu sorunun çözümü için Sayın Eker başında bulunduğu Bakanlığı bir an önce harekete geçirmelidir. Çiftçimizin durumunu görmezden geldikleri yeter! İsyanlar başladı. Bu hükümet ne yapmak istiyor? Anlam veremiyoruz. Artık Bakanlık, çiftçiye nakit yardımı mı yapar? depolardaki patatesin bedelini öder, bu ürünü eritir, yoksa başka bir çare mi bulur? Bunun için bir çalışma yapmalı” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Sayın Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 


Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili



Niğde ve Nevşehir Tarım İl Müdürlüklerinin yapmış olduğu tespite göre; Niğde İlimizde 265 Bin Ton civarında, Nevşehir ilimizde ise 80 Bin Ton civarında patates ürünü depolarda çürümeye terk edilmiştir. MEDAŞ tarafından bahsi geçen illerimizde; her il için 5 Bin Ton patates alımı yapılacağı söylenmektedir.

 

Çiftçimizin, Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatiflerine, MEDAŞ’a olan borçları göz önünde bulundurulduğunda nefes alacak durumda olmadığı açıktır.

 

Bu doğrultuda;

1-     Bakanlığınızca, Niğde ve Nevşehir illerimizde ayrı ayrı 5 Bin Ton alım yapılacağı söylendiğine göre, ambarlarda geriye kalan 335 Bin Ton civarı ürünle ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

2-     MEDAŞ’ın illerimizden alacağı 10 Bin Ton patates ürünü ile çiftçimizin MEDAŞ’a olan borcunu karşılayabileceğine inanıyor musunuz?

  

3-     Çiftçimiz, patates ürününü pazar bulmadığı için maliyetinin bile altında satamamıştır ve ürünleri depolarda kalmıştır. Bu nedenlerden dolayı mağduriyet yaşayan çiftçilerimizin; Ziraat Bankası’na, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve MEDAŞ’a olan borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz?

 

4-     Çiftçilerimize, depoda kalan 335 Bin Ton civarı patates ürünü ile ilgili nakit yardımı yapmayı düşünüyor musunuz?






Editör: TE Bilişim