Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okullarda 'sınıf annesi' ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmemesi yönünde karar aldı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 81 ile 'mevzuatta yeri olmayan uygulamalar-sınıf annesi' konulu yazı gönderildi. Yazıda, Bakanlığa yapılan başvurularda bazı okullarda 'sınıf annesi' adı altında velilerin görevlendirildiği, görevlendirilen kişilerin sınıfın ihtiyaçları için velilerden aidat ve benzeri adlar altında para topladıkları, ders araç-gereci temini yönünde faaliyetlerde bulundukları ve zaman zaman derslere müdahil oldukları belirtildi. Ayrıca bu kişilerin, kişisel verilerin korunmasına aykırı olarak öğrencilerin görüntülerini kaydettikleri ve bu görüntüleri çeşitli sosyal medya platformlarında yayımlamalarının kamuoyuna yansıdığı ifade edildi.

Yazıda ayrıca, Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin, 'öğrenci sağlığı' ve 'öğrenci güvenliği' konularındaki hükümleri hatırlatılarak, "Bu bağlamda, okullarımızda, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitim ve öğretim süreçleri, Bakanlığımızın görevlendirdiği öğretmenlerimiz tarafından milli eğitimin ilke ve amaçları doğrultusunda öğrencilerin üstün yararı gözetilerek, yaş ve gelişim özelliklerine uygun olarak bilimsel esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Ders öğretmeni dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesi, eğitimin niteliğini bozmakta ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar oluşturmaktadır" denildi.

Bu kapsamda, okullarda sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara mahal verilmemesi, bu konuda okulların uyarılması ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Niğde’de üniversite öğrencilerden köy okulları için proje Niğde’de üniversite öğrencilerden köy okulları için proje

Editör: Selim GÖKEL