Kışın özellikle karlı günlerde gündeme gelen düşme vakaları aslında yaz aylarının da en büyük dertlerinden biri. Yaz aylarında çocukların vakitlerinin çoğunu dışarda geçirmesinın yanında yazlıklarda ıslak zeminli alanlar nedeniyle düşme oranının arttığını söyleyen  Anadolu Sağlık Merkezi Acil Tıp Uzmanı Dr. Berrin Aydın, “Yaz aylarında acil servis en çok düşme vakalarıyla meşgul oluyor” dedi.

Özellikle büyük şehirlerde kışın kar yağdığında TV’lere konu olan düşme vakaları aslında yaz aylarında da çok sık görülüyor. Çocukların neredeyse tüm günü sokakta oynayarak geçirdiği yaz aylarında özellikle 1-15 yaş arası çocukların çok daha sık düştüğünü belirten  Anadolu Sağlık Merkezi Acil Tıp Uzmanı Dr. Berrin Aydın deniz ve havuza akın edenlerin ıslak zeminler nedeniyle çok sık düşme vakasıyla karşılaştığını anlattı.

Bu dönemde acil servise en sık kafa travması, karın travması ve ortopedik yaralanma şikayetiyle gelindiğini söyleyen Dr. Aydın, “Özellikle yüksekten düşmeler, salıncaktan, merdivenden ve aynı düzlemde ayağının takılıp düşmesi ile geliniyor. Havaların ısınmasıyla açık bırakılan pencerelerden düşmeler ile de sık karşılaşıyoruz” dedi.

Trafik kazalarında ise yaralanmaların çoğunda bebek/çocuk koltuğu kullanılmaması nedeniyle ciddi yaralanmalar olduğunu belirten Dr. Aydın, “Özellikle 8 yaş çocuklarında da bisikletten düşmeler pik yapıyor. Bu nedenle kask, dirseklik, dizlik kullanılması ve eğitim verilmesi, bisiklete trafiğe kapalı alanlarda binilmesi çok önemli” diye konuştu.

Düşme riskini bu önlemlerle azaltın

-          Yerleri ıslak bırakmayın
-          Sıcak havalarda pencereler açılıyorsa çocukların denetimini çok iyi yapın
-          Delici-kesici aletleri ortalıkta bırakmayın
-          Havuz kenarlarında kaymayan terlik ve ayakkabı giyin
-          Koruyucu ekipmanla, güvenli alanlarda bisiklete binin
-          Ayrıca araç kullananlar, hareket etmeden önce çevresini çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Mahalle aralarında sokaklarda oynayan çocuklarda, dikkatsiz araç kullanımı nedeniyle ya da park halindeyken aracı çevreyi denetlemeden hareket ettiren kullanıcılar yüzünden birçok yaralanma ve ölümler meydana geliyor.

İlk müdahelede bunlara dikkat!

Düşme vakalarında acil servise gelmeden önce yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Dr. Aydın, “ Acil servise gelmeden önce eğer kişinin bilinci açık, genel durumu iyi ise örneğin sağ kol üzerine düşmüş ve kırık olabileceğini düşünüyorsak kolunu çevremizde bulduğumuz sert bir cisimle sabitleyip, buz koyarak en kısa sürede hastaneye ulaştırmalıyız. Hastanın genel durumunu iyi görmediğimiz zamanlarda ise ülkemizde bulunan Acil Sağlık Sistemi 112’yi hızlıca aramalıyız. İlk yardım eğitimimiz yok ise yaralıya zarar verebiliriz. Yoğun bir okul dönemi sonunda ailece rahat ve huzurlu bir yaz tatili hatta bir ömür geçirebilmemiz için olası tehlikelere yönelik elimizden gelen maksimum dikkati kendimizden esirgemeyelim” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim