Niğde Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ertan Değirmencioğlu, gelişen teknolojiyle birlikte insanların daha az hareket etmeye başladığını söyledi.



Niğde İl Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu toplantısı yapıldı. Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ertan Değirmencioğlu’nun başkanlığında gerçekleşen kurul toplantısında, okul sütü projesinin devamlılığını, taze meyve sebze ve süt alımının teşviki, okul idareleri tarafından kantin çalışanlarının Halk Sağlığı Müdürlüğünce düzenlenecek eğitime katılımının sağlanması, Okul Sütü Programının ilgili kurumların iş birliği ile devamlılığının sağlanması, tüm işyeri çalışanlarının öğle tatillerinde fiziksel aktivite yapma davranışı geliştirmek için eğitim çalışması yapılması, park alanlarında egzersiz alanlarının sayısının arttırılması, çalışanlar arasında spor etkinlikleri ve müsabakaların yaygınlaştırılması, yıl boyu “Obezite ve Fiziksel Aktivite” konusunda öğrenci ve halk eğitimlerinin devam etmesi karaları alındı.



Toplantıda bir konuşma yapan Niğde Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ertan Değirmencioğlu: “Günümüzde teknolojinin hızlı ilerlemesiyle ortaya çıkan yenilikler, insanlığın hizmetine sunulmakta ve insanlar gün geçtikçe değişen bir hayat tarzı sürdürmektedir. Günlük hayat içinde pek çok iş makinelerle yapılmakta, çok kısa mesafelere bile arabayla gidilmekte ve insanlar daha az hareket etmektedir. Gelişen teknoloji aynı zamanda insanların beslenme alışkanlıklarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde obezite (şişmanlık) riski artmaktadır. Yapılan araştırmalar dünyada olduğu gibi ülkemizde de fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını ve obezitenin özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi etkisi altına almaya başladığını göstermektedir. Çağımızın en büyük sağlık problemlerinden biri olan obeziteden korunmada devlete ve bireylere farklı sorumluluklar düşmektedir. Devlet, obezite ile mücadeleye yönelik etkin ve yaygın politikalar geliştirerek, doğru bilgi kaynakları ve çeşitli imkânları sağlayarak toplumu ve bireyleri sağlıklı bir hayat tarzına teşvik etmeli, bireyler ise hizmetleri talep etmeli, devletin sağladığı imkânlardan yararlanmalı, yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandıkları bir hayat tarzını benimsemelidir. Ulusal sağlık politikalarının ana hedefi sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmaktır. Sağlıklı topluma ulaşmak için de sektörler arası işbirliğini kuvvetlendiren politikaların geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Sağlıklı bir hayat sadece topluma sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesiyle sağlanamaz. Bireylerin de kendi sağlığının farkında olması, hizmetleri talep etmesi ve olumlu yönde davranış değişikliği geliştirmesi gerekir” şeklinde konuştu.



6 ayda bir Niğde Halk Sağlığı Eğitim salonunda gerçekleşen toplantıya, Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Ertan Değirmencioğlu, Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Yiğit, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü temsilcileri katıldı.






Editör: TE Bilişim