Niğde Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doktor Ahmet Aksoy vatandaşları soğuklarda yüz felcine karşı uyardı. 

Yüz Felci ile ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Ahmet Aksoy, Soğuk havalarda yüz felci geçirme riskinin daha yüksek olduğunu ifade etti.

Uzman Dr. Aksoy yaptığı açıklamada ise şunları söyledi; ‘‘Vatandaşlarımız yüz felcine karşı önlemleri soğuk havalarda dışarı çıkarken genellikle kafamız koruyacak şekilde bere, atkı, gibi giysiler mutlaka kullanmaları gerekiyor. Dışarı çıkarken ince elbiseler giyilmemesi gerekiyor. Riskli hastalar dediğimiz diyabet hastaları olsun, kronik hastalarda yüz felci geçirme riski daha fazla olduğu için çok soğuk havalarda dışarı çıkmamaları gerekir. Bu hastalıkları olanlar beslenmelerine, uykularına dikkat etmeleri gerekir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman yani vücudun direnci azaldığı zamanlarda ve soğuk havalarda yüz felci geçirme riskleri daha fazla artıyor.’’ dedi.

Yüz felcinin iki çeşit olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Aksoy, ‘‘Yüz felci genellikle bizde iki çeşit yüz felci bulunuyor. Birinci beyinden kaynaklanan ikincisi ise kulaktan kaynaklanan yüz felcidir. Bizi daha çok kulaktan olan yüz felci yani beyinle ilgili olmayan yüz felci ilgilendiriyor branş olarak. Yüz felci geçiren kişi bize daha çok gözünü kapatamama, ağız köşesinde kayma ,yüzünde ağrı, kulak arkasında ağrı, ve yüzün yarısında yanma hissi, uyuşukluk gibi şikayetlerle başvurmakta veya ileri derecede yüz felci geçirdiğinde sıvı gıdaları alamama rahat yemek yiyememe ve asimetrik bir yüz görüntüsüyle bize başvuruyorlar. Hastalar bize yüz felci şüphesi ile başvurduklarında ilk önce Kulak, Burun, Boğaz muayenelerini yapıyoruz. Etkenin neyden kaynaklandığını bulmaya çalışırız. Daha önceden bir hastalığı var mı bunu araştırırız. Hastalığı bulduktan sonra medikal ilaç tedavisi, yüz koruma tedavileri, masaj egzersizleri, göz koruma tedavileri yaparız. Hastalarımız bir ay içerisinde iyileşme olamazsa fizik tedavisi ile takip ederiz.’’ diye konuştu.

Boğaz ağrılarından da bahseden Dr. Aksoy, ‘‘Öncelikle boğaz ağrıları her mevsimde olabilir ama daha çok kış aylarında soğuk havalarda sonbahar döneminde boğaz ağrıları şikayetleri daha çok artmaktadır. Bu yüzden de bizlere hastalar daha çok başvurmaktadır. Sebebi ise soğuk havaların başlamasıyla birlikte kalabalık ortamlarda kişilerin daha çok bulunmasından, havalandırmanın yetersiz olmasından dolayı enfeksiyon bulaşma riskinin artmasıyla üst yol solunum enfeksiyonları dediğimiz nezle, gribal enfeksiyonlar daha çok arttığı için hastalar boğaz ağrısıyla başvurmaktadır.’’ dedi.
Editör: TE Bilişim