Niğde Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Doktoru Hatice Yıldız, yaz aylarında vatandaşların sıcaktan korunmaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. 

Uzman Dr. Yıldız, yazın ilk defa güneşlenmeye çıkanların 30 dakikayı geçirmemeleri konusunda uyararak güneş yanıklarının zararları ile ilgili bilgiler verdi.
Güneş yanığının, derinin güneş ışığına kısa sürede ve aşırı miktarda maruz kalması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Dr. Yıldız, “Güneşin en akut olumsuz etkisi güneş yanıklarıdır. Işığa maruz kalan deri önce en dış tabakasını kalınlaştırarak ışığın tesirinden kendini korumaya çalışır. Hemen ardından deriye rengini veren bir pigment olan Melanin yapımını arttırır. Derinin rengi bu pigmentin artmasından dolayı koyulaşır. Işığa maruz kalma daha da uzarsa 1-24 saat içinde rahatsızlık belirtileri kendini göstermeye başlar. Güneş yanığı belirtileri; hafif kızarıklık, deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi ve derinin su toplamasıdır” dedi.

Yaz aylarında güneşlenen vatandaşlara uyarıda bulunan Uzman Doktor Yıldız, “Yazın ilk defa güneşlenmeye çıkanlar 30 dakikadan fazla kalmamalıdır. Sabah saat 10.00'dan önce, akşamüstü saat dörtten sonra güneş ışınlarının en az zararlı oldukları zamanlardır. Bulutlar güneşin ultraviyole ışınlarının büyük kısmını zapt etse de, bir kısmını bıraktıklarından gölgede de yanma olmaktadır. Deride kabarıklık, aşırı kızarıklık, su toplama, baş ağrısı, titreme ve kusma gibi şikayetleriniz varsa güneş yanığı tedavisi için hekime başvurmalısınız. Bu şikayetler durumunuzun ciddi olduğunu ve uzman müdahale gerektirdiğini gösterir. Güneş yanıkları özellikle açık tenli olanlarda ve hassas bir cilde sahip olanlarda daha korkutucu boyutlarda görülebilir. Güneşten daha çok etkilendikleri gibi güneş yanıklarının geçmesi de uzun süreler alabilir” diye konuştu.

Güneş yanığından korunma yollarını anlatan Yıldız, “Vücudunuzda güneş yanığı oluşmasını istemiyorsanız güneşlenirken, yüksek derecede korumaya sahip güneş kremleri kullanılmalı ve uzun süreli güneşlenmeden kaçınılmalıdır. Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk komprestir. Cildin yanan yerleri soğuk su ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Nemlendiriciler güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır. Cildi tahriş edecek, dar kıyafetler giymekten de kaçınılmalıdır. Bunun yanında yanıktan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için de antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Şiddetli yanıklarda steroid ihtiva eden kremler güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki ödemi azaltmaya yardım eder. Şiddetli durumlarda yatak istirahati, sıvı desteği ve enfeksiyon profilaksisi de gerekli olabilmektedir. Güneş yanığı iyileşmeye başladığında kaşıntı hissedilmesi normaldir. Bu kaşıntıyı önlemek için antihistamin kullanılabilir” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim