Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerine Madde Bağımlılığı ve Korunma Yolları  hakkında Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birim Sorumlusu Özgür Velioğlu tarafından eğitim verildi.

Özgür Velioğlu, Niğde Üniversitesi BESYO öğrencilerine  verdiği eğitim sırasında Özgür Velioğlu; Koruyucu sağlık hizmetleri tehlikenin kendisine karşı bir mücadele şeklidir. Tehlikenin önlenmesi, temelde fert ve toplum güvenliğine bir katkıyı ifade etmektedir.

Uyuşturucu madde kullanımı  mutlaka önlenmesi, tedbir alınması gereken bir sorunudur. Sakinleştirici ve uyarıcı etkileri olan, giderek daha fazla alma isteği ve alınmadığında yoksunluk belirtileri doğuran kimyasal maddelere “uyuşturucu madde” adı verilir. Uyuşturucu madde bağımlıları, çoğunlukla kullanımı kontrol edebilecekleri düşüncesiyle madde kullanmaya başlarlar. Oysa bağımlılığın nasıl gelişeceği öngörülemez, bir kez kullanım dahi son derece risklidir. İlk kullanımdan sonra tekrar tekrar madde alma ihtiyacı doğar. Aynı uyuşturucu etkinin sağlanması için kullanım sıklığı veya miktarı artar. Bu kısır döngünün yerleşmesiyle kişi bağımlılık sürecine girmiş olur. Ülkemizde madde kullanımı birçok ülkeyle karşılaştırıldığında oldukça düşük oranlardadır. Madde kullanım oranlarımız düşük olmakla beraber, ülkedeki genç nüfus göz önüne alındığında küçük yüzdelerin büyük rakamlar oluşturabileceğini de unutmamak gerekiyor.

 Bağımlılık yaratan Uyuşturucu Maddeler, hangi tür olursa olsun, kişinin sağlıklı düşünmesini engeller ve kişinin vereceği her türlü kararın önünde, kararsızlık sağlayarak kişi özbenliğinin yitirilmesini sağlar. Hayatta doğru karar vermek ve verilen kararın sorumluluğunu taşıyamayan bireyler haline gelirler. Başlarda merakla,özentiyle, arkadaşa HAYIR diyememekle başlayan süreç içinden çıkılmaz bir hal alır.

Bu amaçla gençlerimizi erken dönemde bilgilendirmek, maddeyi kötü niyetli insanlardan  öğrenmeden onlara ulaşabilmek, zararları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak için Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak eğitimler vermekteyiz, vermeye devam edeceğiz”dedi. 


Editör: TE Bilişim