Niğde İl Sağlık Müdürlüğü 7-13 Nisan tarihlerinde kutlanan Sağlık Haftası kapsamında bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) stand açtı.


Açılan stantta UMKE, ekipleri makine, ekipmanlarını Niğdelilere tanıttı. 

Sürekli yaptığı tatbikatlarla göz dolduran UMKE ekipleri, çalışma ortamlarını ve çalıştığı malzemeleri Niğde Hükümet meydanında sergiledi. Vatandaşların ilgiyle izlediği UMKE ekipleri birimleriyle alakalı broşürler dağıtarak katılımcıları bilgilendirdi. 

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, UMKE ile ilgili istatistiki ve görevleri hakkında bilgi verdi. Dr. Yılmaz Yücel,   Son yıllarda ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan afetler, sağlık sistemlerinin afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olmasının önemini daha da artırmaktadır. Özellikle 1999 Marmara Depreminden sonra  Ulusal  Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)  ihtiyacını ortaya çıkarmış ve  ülkemiz genelinde 2003 yılından itibaren yapılanmaya başlanmıştır. Buna paralel olarak ilimizde de 2005 yılında Niğde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde UMKE birimi kurulmuştur.

       UMKE(ULUSAL MEDİKAL KURTARMA EKİBİ)

       a) UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağan dışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.

      b) UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri Bakanlıkça yapılır.

      UMKE’ nin görevleri nelerdir?


      a) Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak,
      b) Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek,
      c) Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkânları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek,
      d) Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,
      e) Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak,
      f) Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,
      g) Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak
      10 Nisan 2015 tarihinde ilimiz merkez Valilik önünde Stant  açılmış ve halkımıza UMKE faaliyetleri ile ilgili tanıtım yapılmıştır.

Niğde UMKE olarak; 1 adet UMKE aracı 1 adet UMKE Jeneratörü ve 66 kişilik personel kadrosu ile her geçen gün daha da güçlenerek (personel, ekipman ve eğitim yönünden) halkımıza hizmet etmeye devam etmektedir.

      UMKE biriminde kullanılmakta olan Jeneratörün  özellikleri ; 400 V.  3 faz 35 kVA 1500 Devir olup 10 yataklı bir hastanede aralıksız 24 saat çalışabilecek kapasitededir.

      İlimizin coğrafi yapısı ve dağcılık turizmine elverişli olması nedeni ile zaman zaman dağcı kazaları, suda boğulmalar, sel felaketleri ve toplu trafik kazaları vb. olaylar meydana çokça gelmektedir bu durum  UMKE’ nin önemini her geçen gün daha da artırmaktadır"dedi. 




Editör: TE Bilişim