Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, suçucu maddelerin satışı ve zararları ile ilgili olarak solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde kişilerde bağımlılık yapabilen ürünlerin kontrolünü sağlamak, özellikle çocukların erişimini ve kullanımını önleyerek onları bu maddelerin zararlı etkilerinden korumak amacıyla yürürlüğe giren yasal düzenlemenin takipçisi olduklarını söyledi.


Öztürk ; Uçucu maddeleri Kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan maddelerin bileşiminde bulunan ve buharlaşabilen, toluen, xylol, aseton, benzen, trikloretan, perkloretilen, trikloretilen,1,2 diklorpropan, halojenli hidrokarbonlar ve benzeri bileşikler ile bunların türevlerini ifade ettiğini belirten Dr. Öztürk, “Kanun kapsamına giren ürünler, hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılamaz, verilemez. Çocuklar tarafından kullanılabilme ihtimalinin varlığı halinde, bu ürünler yetişkinlere de satılamaz, verilemez. Üretim yerlerinde uçucu maddelerden kaynaklanan sağlık riskini önlemek ve asgariye indirmek üzere ilgili Yönetmelik gereği uçucu madde üreten işyerlerinde 18 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaklanmıştır. Ayrıca 18 yaşından küçük çocuklara uçucu madde ihtiva eden tiner, boya incelticisi, su bazlı olmayan yapıştırıcılar, solventler, cila ve boya çıkarıcılar, maket yapıştırıcıları, lastik tutkalları, sprey boyalar, yazı düzeltici sıvılar, cila ve vernikler, ayakkabı boyaları, kokulu silgiler, işaretleyici kalemler, resim boyaları, kokulu defter, oyun hamurları, uçan balonlar, uçucu madde ihtiva eden diğer kırtasiye malzemeleri, uçucu madde ihtiva eden diğer yapıştırıcılar ve teknik eğitim malzemelerinin satışı yasaklanmıştır” dedi.

Su bazlı yapıştırıcılar haricindeki ürünlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılmasının yasaklandığını vurgulayan Dr. Bilgehan Öztür, Uçucu Maddenin Kötüye Kullanımını konusunda velilerimize, öğretmenlerimize ve işverenlere büyük görevler düşmektedir. Bu zararlı maddeleri kötüye kullananlarda fiziksel olarak şu belirtilerinin görüldüğünü belirtti:

“Burun ve ağız çevresinde kızarıklık ve kabarcıklar bulunabilir. Kişinin üzerinde uçucu madde kokusu bulunabilir.

Uçucu madde koklama sonrası kişilerin beden hareketleri ve davranışları sarhoşluk tablosuna benzer bir hal alır. Kişi uyuşuk bir halde bulunabilir. Denge bozukluğu ve yürüme güçlüğü görülebilir. Konuşma bozukluğu, sözü ağızda gevelercesine konuşma görülebilir. Bu etkilerin bir arada bulunması kişinin uçucu madde kullanıp kullanmadığını belirlemeye yardımcı olur. Ancak bu belirtiler her zaman kişinin uçucu madde kullandığı anlamına gelmeyebilir. Bunun için yargılayıcı olmadan kişiye yaklaşmak ve destek olmak gerekir.

Uçucu madde kötüye kullanımın sonucu oluşan etkiler ise; Kalp yetmezliği ve ölüm,sağlıklı bir insan tek bir kullanım sonucu ölebilir, bilinç kaybı ve solunum durmasına yol açarak boğulma nedeni ile ölüme sebep olabilir. Ayrıca, işitme kaybı periferik nöropati veya bacak spazmı, merkezi sinir sistemi veya beyin hasarı, öğrenme ve okuma bozukluğu, hafıza bozukluğu, kemik iliği hasarı, kalp, akciğer, böbrek, kas ve kan yapılarında önemli ölçüde bozukluklar, karaciğer ve böbrek hasarı, kanda oksijen tükenmesine sebep olur.

Uçucu maddelerin zararlarından çocuk ve gençlerimizi korumak amacıyla yıl boyu yaptığımız denetimleri okulların açılmasıyla birlikte daha da sıklaştırdık. İl genelinde bulunan tüm kırtasiyeleri ziyaret ederek denetimlerimizi gerçekleştirdik. Çocuklarımızın bu zararlı madde korunmak için satıcısından, velisine, öğretmene kadar tüm toplumumuza büyük görev düşmektedir. Uçucu madde ihtiva eden ürünleri ev ve okullarımıza lütfen sokmayalım.”"dedi.




Editör: TE Bilişim