Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü nedeni ile Niğde Hükümet Meydanında kurduğu çadır ve açtığı stantta dağıttığı bürüşler ile vatandaşları bilgilendirerek, farkındalık oluşturturmaya çalıştı. 



Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Dünya Türberküloz Günü münasebeti ile yaptığı açıklama da Tüberküloz hakkında bilgi verdi. 



Tüberküloz (verem) hastalığı, "
Mycobacterium tuberculosis" basili tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, hastaların özellikle öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları tüberküloz basillerinin sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaşmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve yine her yıl 1,7 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Tüberküloz basili vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde kalabilir. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan tüberküloz basili çoğalarak verem hastalığına yol açar. Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, kanser, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar ve sigara içmek verem hastalığına yakalanma ihtimalini artırır.


             Verem hastalığı en sık akciğerleri olmak üzere tüm organları (akciğer zarı, lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin zarı vb) tutabilir. Hastalığın genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı bulunabilmektedir. İki-üç haftadan uzun süre devam eden öksürükte veremden şüphelenilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

              Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında vaka görülme sıklığında sürekli azalma kaydedilmiş olup örneğin 2010 yılında toplam olgu hızı, bir önceki yıla oranla %6,4 düşüş göstermiştir.

              Niğde İl genelinde 2012 yılında verem savaş dispanserine toplam 5183 kişi başvurmuş olup,başvuru sebepleri:rapor,topluluk taramaları ve temaslı muayenesi olarak sınıflanmıştır.464 kişiye tüberkülin cilt testi yapılmış,364 bebeğe direk,19 bebeğe tüberkülin cilt testi sonrası BCG uygulanmıştır.4824 kişiye mikrofilm ve 171 kişiye standart film çekilmiştir.Şüphe duyulan kişiler ve tanı almış toplam 526 kişiye dispanserde direk yayma yapılmış,29 kişiden alınan balgam numuneleri direnç,ilaç duyarlılık testi için Bölge Labaratuvarına gönderilmiştir.2012 yılında toplam 35 hasta takip edilmiş,bu 35 hastanın 31 tanesine sağlık personelince ,4 tanesine ev halkı tarafından doğrudan gözetimli tedavi uygulanarak,tedavileri başarı ile tamamlanmış veya sürdürülmektedir.

             Tuberkuloz toplumun her kesiminde ve her sosyokültürel çevrede görülebilen  utanılacak ya da saklanacak bir hastalık olmayıp;"24 Mart Dünya Tüberküloz Günü"nde halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor; kaliteli, çağdaş ve sürdürülebilir sağlık hizmeti ilkesi ile verem savaşında emeği geçen tüm sağlık çalışanlarını kutluyoruz.







Editör: TE Bilişim