Dr. Bilgehan Öztürk ; Temiz hava soluma hakkı en insani haktır, her türlü özgürlüğün önündedir” dedi.


Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk sigara kullanımının sağlığı tehdit ettiğini belirtirken, sigara kullanımı konusundaki eğitimlerine devam ettiklerini bildirdi.

Dr. Bilgehan Öztürk konu ile ilgili yaptığı açıklama da ; “19 Mayıs 2008’de başlayıp 19 Temmuz 2009 tarihinde kapsamı genişletilerek uygulama konulan tüm kapalı mekanlarda tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesinin yasaklanması ile alakalı 4207 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırma sonuçları oldukça sevindirici. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin 2008 yılında %31,3’ü her gün veya ara sıra tütün ve tütün mamullerini kullanmakta iken 2012 yılında bu oran yaklaşık olarak %27’ye düşmüştür. Tütün ve tütün mamulü kullananların oranı erkeklerde 6,5 puan, kadınlarda ise 2,1 puan düşmüştür. Diğer bir ifade ile erkeklerde %47,9’dan %41,4’e, kadınlarda ise %15,2’den %13,1’e düşmüştür.

 Yani son 4 yılda, 15 yaş üzeri nüfusta sigara kullananların sayısı yaklaşık 3,5 milyon azaldı. Bu oran özellikle halkın sağlığını korumakla görevli sağlık çalışanları arasında daha olumlu şekilde kendini göstermiştir. Şöyle ki; düzenli olarak sigara içme oranı uzman hekimlerde 2007’de yüzde 22,1 iken, 2011 yılında bu oran yüzde 12,7’ye, pratisyen hekimlerde yüzde 30,5’ten yüzde 23,9’a, hemşire-ebelerde yüzde 29,5’ten yüzde 20,5’e, sağlık yöneticilerinde ise bu oran yüzde 39,5’ten yüzde17,5’e gerilemiştir.

Tütün ürünleri kullanımında  hedefte yer alan gençlerin eğitimi oldukça önemli. Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı ve Kanser  Şubesi Tütün ve Tütün Ürünleriyle Mücadele Birimi tarafından iş yeri denetimi yanı sıra okullarda eğitime ara vermeden devam etmekteyiz.Ne kadar çok öğrenciye ulaşabilirsek, tütünün zararlarını anlatabilsek bizler için o kadar sevindiricidir.

Bu amaçla İlimiz Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine Tütün ve Tütün Ürünleriyle Mücadele Birimi Sağlık Memuru Özgür VELİOĞLU tarafından tütün bağımlılığı, bırakma yolları hakkında eğitim verilmiştir. Yaklaşık 600 öğrencinin katıldığı eğitime katkılarından dolayı  Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Polis Başmüfettişi 1. Sınıf Emniyet Müdürü Sayın Mürsel SEVİNDİK ve okul idarecilerine teşekkürlerimi sunarım.” dedi.





 

Editör: TE Bilişim