31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeni ile Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından açılan Sigarasız Evler Sağlık Nesiller Mektup Yarışması ödül töreni Niğde Derbent Kültür Merkezinde yapıldı 

Görüntü: Mehmet DEMİRTAŞ

Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu ödül töreninde yaptığı konuşmada;  31 Mayıs tarihi DSÖ tarafından Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı günün bu yılki teması ise “ Sigara Bırakma “ olarak belirlenmiştir. Bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak gençlerimizde tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak için 6.7. ve 8. sınıfların katılımı ile “Sigarasız Evler Sağlıklı Nesiller” başlığı altında Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa bir yarışma düzenledik. Bu yarışmaya katılarak mektup gönderen bütün öğrencilerimize teşekkürler ediyorum. Bizim gönlümüzde bu duyarlılıklarından dolayı hepsi yarışmanın birincisidir.

Tütün ve tütün ürünleriyle mücadele tüm kurumların ve vatandaşların ortaklaşa mücadele etmesi gereken bir konudur. Çünkü yaşam beklentisinin giderek arttığı günümüzde, önemli sorunlardan biri yaşanacak sağlıklı yılların süresinin ve kalitesinin nasıl arttırılabileceğidir. Kötü sağlığın belirleyicileri ile ilgili araştırmaların çoğunda sebeplerin sigara kullanımı, kötü beslenme ve fiziksel inaktivite, olduğu saptanmıştır.

Ülkemizde; Her yıl 110.000 vatandaşımız, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölmektedir. Türkiye’de rastlanan tütüne bağlı kanser vakaları her yıl ortalama %6 oranında artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü ile SGK'nın ortak raporuna göre, Türkiye'deki 16 milyona yakın tütün tiryakisinin yarısı sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir"dedi. 

Dr. Değirmencioğlu; Tütün ürünleri kullanıcılarının çoğunluğu maalesef 18 yaş öncesi kullanıma başlamaktadırlar. Bu alışkanlığı önlemek amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çocuklarımızı erken dönemde bilinçlendirmek, sigara bağımlılığına bulaşmadan bağışıklık kazandırmak amacıyla eğitimcilerimizle okullarımızda eğitimler yapmaktayız. 2015 yılı içerisinde İlimiz Çiftlik, Altunhisar, Ulukışla İlçelerinde bulunan tüm orta okul ve liselerde, Merkezde de çoğu okulumuzda eğitimler yaptık ve kalanlara da yapmaya devam ediyoruz.

Temmuz 2009 tarihinden bu yana tüm Türkiye’de Dumansız Hava Sahası uygulaması yapılmaktadır.İnsanımızın sağlığını korumak, daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çok önem verdiğimiz “Dumansız Hava Sahası” çalışmalarımız 7 gün 24 saat devam edecektir. Bizleri bu etkinliğimizde yalnız bırakmayan ve katkı sunan Milli Eğitim Müdürlümüze, Eczacılar Odası Başkanlığına teşekkür ederim"dedi.

Konuşmaların ardından mektup yazarak dereceye girenlere ödülleri verildi. 






Video


Editör: TE Bilişim