Sevimli ve baştan çıkarıcı görünürler. Rahatlıkla yalan söyleyip, takma isim kullanırlar. Sorumluluk almada güçlük çektikleri gibi karşısındaki kişiyi kullanmaktan da hiç çekinmezler. Maceraya düşkünlükleri ise karşısındaki kişiye cesaretliymiş görüntüsü verir. Kendinize çok yakın gördüğünüz, ileriye dönük planlar yapıp, birlikte yürümeye karar verdiğiniz kişi bu özellikleri taşıyorsa dikkat! Sevdiğiniz kişi yalancı bir âşık olabilir.

Sevgililer gününün yaklaştığı bu dönemde yalancı âşık yıkımına karşı bireyleri uyaran Üsküdar Üniversitesi Feneryolu Polikliniği Uzman Psikoloğu Zehra Erol, bu kişilik yapısına ilişkin çok önemli ayrıntıları paylaşıyor.

Yalancı âşıkları, “yaşamdan heyecan duymak, zevk almak ve isteklerinin yerine gelmesi için karşısındaki kişiyi kullanmaktan kaçınmayan kişiler” olarak tanımlayan Erol, başlangıçta sevimli ve baştan çıkarıcı görünen bu kişilerin insanlar arasında olmayı sevdiklerini belirtiyor.  Yalancı aşıkların, karşısındaki kişiye yalan söylemeyi göze alan kişiler olduğunu ifade eden Erol, bu âşıkların özelliklerini ise şöyle sıralıyor:

·         Kendi çıkarları için insanlara yalan söylerler.
·         İstediklerini elde etmek için yoğun çaba harcar ve övünürler.
·         Yapmak istedikleri için hemen harekete geçmesi ilk başlarda onun tutkulu bir âşık olduğunu düşündürse de zamanla öyle olmadıkları görülecektir.
·         Maceraya düşkünlükleri ve cesaretleri ilk başta kadınların dikkatini çeker, bunları erkeksi davranışlar olarak görürler. Ama ilişki uzadıkça dengesizlikler, kendi çıkarları için karşısındakini kandırma görülür.
·         Söylediği yalanla ilgili kendisinin mutlaka makul nedenleri vardır.
·         Bu kişilerde ilişkiyle ilgili uzun vadeli plan yapma ve sorumluluk almada güçlükler görülür. Çoğunlukla bağımlı kadınlarla ilişki kurarlar. Çünkü onlara dayanabilen, terk etmeyen kişiler daha ziyade bağımlı yapıda olan kadınlardır.
·         Vicdan azabı çekmedikleri için de bu kişiler karşısındakine yalan söylediğinde ya da onu üzen davranışları yaptığında bunu tekrarlarlar.
·         Takma isim kullanır, kendilerini farklı biri gibi gösterebilirler. Bu şekilde karşısındaki kişiyle flört ya da arkadaşlık edebilirler.
·         Yalan söylemek konusunda ustalaşmışlardır, rahatlıkla yalan söyleyebilirler.
·         Maddi zorlukları varsa ekonomik anlamda güçlü bir bayana ona âşık olduğunu, desteğine ihtiyaç duyduğunu rahatlıkla söyleyebilir.
·         Ekonomik kazanç sağladıktan sonra da gayet rahat bir şekilde ondan ayrılabilir.
·         Karşısındaki kişiyi etkilemek için onun hassasiyetlerini görüp ona göre yalanlar söyleyebilir. Üniversite mezunu olduğunu, ünlü birinin akrabası olduğunu, onu çok sevdiğini vb…
·         Yalanlar ortaya çıkınca da yalanını yalanla kapatmaya çalışır.
·         Yalanını kapatamayacaklarını anladıklarında, kontrol sağlayamadıklarında ya da bahanelerine karşısındakinin itibar etmediğini gördüklerinde bağırarak ya da kavga çıkartarak tepki gösterirler.
 
Editör: TE Bilişim