Sesimiz dünya ile bağlantımızdır. Ses sanatçıları, öğretmenler, imamlar, çağrı merkezi çalışanları, pazarcılar gibi birçok farklı meslek grubunda çalışan kişiler işlerini yapabilmek için seslerini kullanıyor. Birçok kişi sesindeki bozulmanın işaretlerini ve belirtilerinin farkında olmayabiliyor ve çoğunlukla da bu sorunun tedavi edilmesini göz ardı edebiliyor. Bu nedenlerle onarılamayan hasarlar oluşuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral 16 Nisan Dünya Ses Günü kapsamında ses sağlığı ve sesin korunmasına ilişkin ipuçları verdi.

Birçok farklı ortamda ‘sosyal, iş veya okul’ için sesimizi kullanıyoruz. Bir iş sunumu, koro performansı, ya da sohbet ederken günlük yaşamımızda sesimizin önem taşıdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Dil ve Konuşma Terapisi Uzmanı Seçil Aydın Oral“Ses sorunu genellikle ilk olarak ses kısıklığı ile kendini belli ediyor. Tüm dünyada kutlanan 16 Nisan Dünya Ses Günü’nde çocuk – genç - yetişkin ve yaşlıların ses sağlığını değerlendirilmesi, geliştirilmesi ya da sağlıklı sesin koruması ve sağlıklı ses alışkanlıklarının teşvik edilmesi sağlamak amaçlanıyor. Özellikle yüksek ses gerektiren meslekler başta olmak üzere sesindeki bozulmanın işaretlerini takip edip önlemini almalı. Sesinde sorun olanlar hastaneye başvurmalı” dedi.

Sesinizde aşağıdaki belirtiler varsa dikkat!
  • Ses kısıklığınız çalışmanızı engelliyorsa;
  • Yutma güçlüğü varsa;
  • Ses kısıklığı özellikle iki haftadan uzun sürerse;
  • Boyunda şişlik hissederseniz;
  • Bir ses sanatçısı iseniz ve sesiniz performansınızı etkiliyorsa;
  • Nefes almada zorlanıyorsanız ve buna ses değişikliği eşlik ederse;
bir uzmana başvurun.

Ses bakımı için ipuçları:
SU İÇİN: Her gün (6-8 bardak) su içilmesi ses korumak için gereklidir. Ses telleri en basit ses üretimi ile son derece hızlı titrer; su tüketimi ile nemli kalan ses telleri titreşim yapabilmesi için zorlanmaz. Kafein tüketimi bu döngüyü bozarak ses tellerinin kurumasına yol açmaktadır.
TÜTÜN ÜRÜNLERİNİ KULLANMAYIN: Sigara, nargile vb. akciğer veya gırtlak kanserine yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda duman ses tellerinin şişmesine ve tahrişe neden olmaktadır. Bu da sesin kalitesini değiştirmektedir.
BOĞAZINIZI TEMİZLEMEKTEN KAÇININ: Boğazını temizlemek aslında ses tellerinin birbirine çarptırılmasıdır. Aşırı boğaz temizleme, ses teli yaralanmasına ve ses kısıklığına neden olmaktadır.
SESİNİZİ KÖTÜ KULLANMAYIN: Bağırmaktan, çığlık atmaktan kaçının ve gürültülü ortamlarda yüksek sesle konuşmamaya çalışın. Gürültü olduğunda, ses hacminde önemli artışlar olmaktadır. Ses telleri gereğinden fazla titreşime girer ve doğal olarak zarar görür.
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.

Johns Hopkins Medicine Hakkında
Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.

Editör: TE Bilişim