SES Niğde İl Temsilcisi Yılmaz Yıldız ; “ Sağlıkta Masal Bitti!, Doktor ve sağlıkçıyı kara günler bekliyor” dedi.

Yılmaz Yıldız yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 

 Sağlık Bakanlığı, 02.02.2012 tarihinde yayınladığı bir GENELGE ile 2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren 663 Sayılı KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME’YE uygun; Teşkilatlanma için süreci başlatmak üzere düğmeye bastı. Bu genelge ile KHK’de belirtilen Bakanlık ve Bağlı Kuruluşlara bağlı olarak çalışacak birimler tekrar belirtilirken, taşınır ve taşınmazların devri ile personelin yer değişikliği belli bir takvime bağlanıyor.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın iş, ücret ve gelecek güvencesini ortadan kaldıracağı yetmezmiş gibi; bu genelge ile tüm personelin 24 Şubat 2012 tarihine kadar kurumlarının bağlı olduğu kadrolara geçirilmesi, 15 Mayıs 2012 tarihine kadar geçici görevlendirmelerin süreceği, bu tarihe kadar sürdürülen geçici görevlendirmeler ışığında personel ihtiyaçlarının belirlenerek kurumlar arası geçişlerin kesinleştirilmesi öngörülmekte, bu tarihten sonra yer değiştirme işlemlerinin,  657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74. maddesine göre, kurumlar arası atama şeklinde olacağı belirtilmektedir.

KHK’nin Eğitim ve araştırma Hastaneleri’nde uygulamaya geçirerek Şef ve Şef Yardımcısı kadrolarını Eğitim Görevlisi’ne çevirerek kendisine yakın kadroları da Sorumlu Eğitim Görevi’ne getiren anlayış, 17 Ocak 2012 tarihinde yayınladığı Atama ve Nakil Yönetmeliği ile de EAH’lerindeki Uzman Hekimleri bu yönetmeliğe dahil ederek tehdit ve baskı unsuru oluşturmaktadır. Şimdi de 663 sayılı KHK gereği işlem yapacağını genelge ile ilan ederek tüm sağlık çalışanlarını atama tehdidi ile baskı altına almakta, çalışanları yerinden, yurdundan etmeye hazırlanmaktadır.

Bu genelge, 15 Mayıs 2012 tarihine kadar boş olan kadro ve pozisyonlara çalışanların istekleri dışında atanmaları, çalışanları atama tehdidi ile baskı altında tutma, kendi kadrolarını oluşturma dışında bir anlam ifade etmemektedir. Ayrıca genelgeyle E2 ve E3 diye sınıflandırılan ve sayıları 150’nin üzerinde olan 25 yatağa kadar olan Hastaneler Halk Sağlığı Müdürlüklerine bağlanarak bunlara hastane değilmiş gibi işlem yapılmıştır. Sendikamız bu konuyla ilgili çıkarılmış bulunan Yönergenin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Danıştay’a da dava açmıştır.

Sağlıkta Dönüşüm Programı için gerekli yasal zemini tamamlayan AKP, şimdi de GENELGE, YÖNERGE, YÖNETMELİK ve SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞLERİ’yle düzenlemeleri tamamlamaktadır. Ama başından beri buna karşı mücadele eden sendikamız SES ve sağlık emekçileri, bundan sonra da mücadeleye devam edecektir. 21 Aralıkta, başta TTB ve Dev-Sağlık İş olmak üzere, sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleriyle birlikte, KESK ve KESK’e bağlı sendikaların da katılımı ile Türkiye’nin birçok yerinde SAĞLIK EMEKÇİLERİ MECLİSLERİ’ni oluşturduk ve hizmet üretmedik. Mücadelemiz burada bitmedi, sürüyor, sürecek de. Bundan sonra sağlık hakkına sahip çıkacak halkımızın içinde olacağı SAĞLIK HAKKI MECLİSLERİ’ni oluşturarak mücadeleye halkın da katılımını sağlayacağız

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile elimizden alınan SAĞLIK HAKKI için ve KADROSUZ, GÜVENCESİZ, ESNEK VE KURALSIZ çalıştırmaya karşı mücadeleyi sonuç elde edene kadar sürdürmeye kararlıyız. Biliyoruz ki, GENEL SAĞLIK SİGORTASI mağdurları ve sağlık hakkını yitiren halkımız da bu mücadelede yanımızda yer alacaktır. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız mücadelemize herkesi, sağlık emekçileri başta olmak üzere tüm emekçileri ve halkı, sağlık hakkı mücadelesine katılmaya çağırıyoruz. 


Editör: TE Bilişim