Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu kış aylarında sobadan kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını hatırlatan Sağlık il Müdürü Dr. Değirmencioğlu, "Güneybatıdan esen lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde görme bozukluğu, kalp çarpıntısı, kalpte sıkışma hissi, özellikle hareketle oluşan nefes darlığı, bayılma hissi gibi şikayetler görülür. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kuralları da hatırlatan Değirmencioğlu şu bilgileri verdi, "İzin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Soba yakılırken aşırı doldurulmamalı. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması yakıt konulmamalı, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı."
 
Editör: TE Bilişim