Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasını sağlamak amacıyla, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, 5,6 ve 7. sınıflarda ‘Seçmeli Spor’ veya ‘Bisiklet Modülü’ dersini uygulayan okullarda; bisiklet dağıtımı yapılmakta. Niğde’deki okullara 200 adet bisiklet Mayıs-Haziran aylarında dağıtılmış, Ocak ayı itibariyle 200 adet daha bisiklet ve kask dağıtımı yapıldı, toplamda  65 okulda 5723 öğrenci faydalanacak.

 

Konu ile ilgili Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu yaptığı açıklamada;  Fiziksel aktivite en basit tanımı ile enerjiyi harcamak için vücudun hareket etmesi olarak tanımlanabilir. Her yaşta fiziksel aktivitenin sağladığı yararlar önemlidir. Bugün insanlar fiziksel aktivitelere katılmanın gerekliliğini daha iyi kavramış durumdadırlar. Son yıllarda tüm dünyada mücadelesi yoğun bir şekilde devam eden, uzun süreli enerji dengesizliği sonucunda oluşan ve birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen şişmanlığın (obezite) en önemli sebeplerinden biri fiziksel aktivitenin yetersiz olmasıdır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de obezitenin görülme sıklığı gittikçe artmakta, görülme yaşı düşmekte ve sağlık üzerindeki etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır.

Obeziteden korunmak için atılacak en kolay adım fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmaktır. Bu alışkanlığı kazanmanın en kolay yolu, küçük yaşlardan itibaren, hareketli yaşam tarzının faydalarının bilincinde olmak ve düzenli fiziksel aktivite yapmaktır. Fiziksel akti­viteye önem vermeyen saatlerce bilgisayar veya televizyon başında otu­ran çocukların ve gençlerin obeziteye daha yatkın oldukları bilinmektedir.  Fiziksel aktivite, obeziteden korumanın yanı sıra, çocukların özgüven ve öz disiplinin artmasına, muhakeme yeteneğinin gelişmesine, stresin azalmasına ve fiziksel gelişimlerinin sağlıklı olmasına büyük katkı sağlar.  Çocuklara ve gençlere uygun fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve bu davranışın alışkanlık haline getirilmesini sağlamak önemlidir. En uygun fiziksel aktivitelerden biri bisiklete binmedir” dedi.

 

Değirmencioğlu açıklamasının devamında; ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında, öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasını sağlamak amacıyla, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde, 5,6 ve 7. sınıflarda ‘Seçmeli Spor’ veya ‘Bisiklet Modülü’ dersini uygulayan okullarda; bisiklet dağıtımı yapılmakta. Niğde’deki okullara 200 adet bisiklet Mayıs-Haziran aylarında dağıtılmış, Ocak ayı itibariyle 200 adet daha bisiklet ve kask dağıtımı yapıldı, toplamda  65 okulda 5723 öğrenci faydalanacak” diyerek sözlerini tamamladı.


 

Editör: TE Bilişim