Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk,  Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü  sırada yer almakta olduğunu söyledi.



Dr. Bilgehan Öztürk, yaptığı açıklamasında ; Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir. Aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik eder ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturur.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü  sırada yer almaktadır(dünya genelindeki ölümlerin %6’sı).Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin,diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini artırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.

Yetişkinler için haftanın 5(beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir.(Örneğin: Tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km, bisiklete binme-saatte 16 km den az, hafif tempolu koşu-saatte 8 km den az) 5-17 yaş grubu çocukların ise günde en az 60 dakika orta şiddetten şiddetli aktiviteye doğru giden aktivite yapması önerilmektedir.

Konuyla ilgili detaylı bilgilere www.beslenme.gov.tr. internet sitesi fiziksel aktivite bölümünden ulaşılabilir.Sağlıklı  gelecek için fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin.” dedi.






 

Editör: TE Bilişim