12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası dolayısıyla Niğde Üniversitesi , Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu aracılığıyla bir konferans düzenledi.

“Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet” konulu konferans Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Uysal Toraman’ın konuşmacı olduğu konferansa, Niğde Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Bayrak, Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semra Kocaöz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanife Özçelik kısa bir açılış konuşması yaparak hemşireliğin önemine değindi.

Konferans öncesinde, Niğde Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim elemanı Öğr. Gör. Nevra Köroğlu’nun yönetiminde Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu ve Niğde Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından hazırlanan Türk Sanat Müziği müzik dinletisi gerçekleştirildi. Öğrencilerin koro olarak seslendirdiği konser dinleyenler tarafından büyük beğeni topladı. Konserin sonunda Öğr. Gör. Nevra Köroğlu’na Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semra Kocaöz tarafından çiçek takdim edildi.

Konserin ardından Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Uysal Toraman “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet: Tanımı ve Risk Faktörleri” konulu sunumuna geçti. Şiddeti tanımlayarak;Kendine, bir başkasına, grup ya da topluluğa yönelik olarak ölüm, yaralama, ruhsal zedelenme, gelişimsel bozukluğa yol açabilecek ya da neden olacak şekilde fiziksel zorlama, güç kullanımı ya da tehdidinin amaçlı olarak uygulanmasıdır” diyen Doç. Dr. Aynur Uysal Toraman işyeri şiddeti ve sağlık kurumlarında şiddet tanımlarını da açıkladı.

Haklar ve sorumluluklar konusuna vurgu yaparak,  şiddeti azaltma ve önlemede en önemli yollardan birinin iyi raporlama olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uysal Toraman, rapor edilmediğinden, hemşirelere karşı şiddetin gerçek sıklığının bilinmediğini ve Uluslararası Hemşireler Konseyinin (ICN) hemşirelerin sadece % 25’nin şiddet olaylarını rapor ettiğini tahmin etmekte olduğunu belirtti.

Dünya’da ve Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmakta olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Uysal Toraman, şiddetin üzerinde önemle durulması gereken ciddi bir mesleki tehlike olduğunu ve hemşirelerin işyeri şiddetine uğrama açısından yüksek risk grubunda olduklarını ifade etti.

Şiddeti rapor etmeme nedenleri ve şiddet karşısında hukuki yaklaşım başlıklı konulara da vurgu yapan Doç. Dr. Aynur Uysal Toraman sözlerini “Şiddete Sıfır Tolerans” diyerek bitirdi.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Bayrak tarafından Doç. Dr. Aynur Uysal Toraman’a, üniversitemiz anı tabağı takdim edildi.




http://www.borhaber.net/saglik/saglik-calisanlarina-yonelik-siddet-konulu-konferans-h16744.html

Posted by Bor Haber on 14 Mayıs 2015 Perşembe
Editör: TE Bilişim