Sağlık alanındaki yetersiz istihdam, ücret adaletsizliği, mobbing ve sağlıkta şiddet gibi problemlerin dışında sağlık mesleklerinin itibarsızlaştırılması şikayetleri de son dönemde sağlık çalışanları için yeni bir tartışma gündemi haline geldi.

Romatoloji Uzmanı hastanede hizmet vermeye başladı Romatoloji Uzmanı hastanede hizmet vermeye başladı

Yeni Sendika Niğde İl Temsilcisi Deniz Öztürk konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Sağlık çalışanlarımız hastanelerde, sağlık tesislerinde artık tükenmişlik yaşıyor. Amirleri tarafından mobbinge, hastalar tarafından şiddete maruz kalıyor. Hayat kurtarma gibi kutsal bir görevi ifa eden sağlık çalışanlarının meslekleri ne yazık ki itibarsızlaştırılıyor. Görüyoruz ki hekimlik meseleği, hemşirelik mesleği, hastanede çalışan herhangi bir emekçimizin mesleği televizyon dizilerinde, sinema senaryolarında, internet mecralarında deyim yerindeyse içerik üretmek isteyenlerin mezesi haline getiriliyor” dedi. Mesleklerin itibarının konjonktöre göre değiştiğini, kamuoyu algısının ve gençlerin eğiliminin mesleki saygınlık açısından son derece önemli olduğunu ifade eden Öztürk “Örneğin ABD’de kamuoyunda itfaiyecilik ile ilgili yapılan özendirme politikaları sayesinde bugün ülkelerinde itfaiyecilik en saygın meslek haline getirilmiş. Bizim ülkemizde de sağlık meslekleri için bir özendirme stratejisi üretilmelidir. Çünkü görüyoruz ki onca istihdam yetersizliğine rağmen gençler günümüzde hekim olmak istemiyor, tıp fakülteleri eskisi gibi tercih edilmiyor. Hemşirelik, ebelik gibi meslekler kadınlar için istenmeyen meslekler haline geldi” şeklinde konuştu.

Son 5 yılda 60 binin üzerinde sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirten Öztürk, “Sağlık meslekleri bundan 20-30 yıl önce bizim çocukluğumuzda en kutsal mesleklerden, en saygın mesleklerden kabul edilirdi. Hekim hikmet sahibi, hemşire kız kardeşi olarak kabul görürdü. Oysa şimdilerde hemen her sağlık çalışanının darp edilme riski var. Bırakın yaralanmayı, sakat kalan hatta öldürülen arkadaşlarımız var. Bazı sapkınların hemşirelere yönelik cinsel tacizleri, bazı magandaların da sağlık çalışanlarına karşı kontrolsüz öfkesi, husumeti asla kabul edilemez. Bu kötülükler, çirkinlikler mesleğimizin de itibarszlaşmasına neden oluyor. Topyekün sağduyulu vatandaşlarımızla birlikte sağlık mesleklerinin saygınlığını yeniden inşa etmeliyiz. Sendikada özlük ve mali haklara ilişkin sağlıkta yaşanan sorunların farkındayız ve takipçiyiz. Ancak, yaptığımız değerlendirmelerde görüyoruz ki hekiminden hemşiresine, ebesinden memuruna kadar sağlık sektörümüzdeki çalışanlarımızın asıl temel sorunu kamuoyu nezdinde örselenen mesleki saygınlığımızla ilgilidir. YENİ SENDİKA olarak bu sorunun çözümü için cesur bir şekilde mücadele edeceğiz. Başta tüm sağlık meslekleri için meslek kanunu kapsamında bir düzenleme olmak üzere, görev tanımlarımızın çok daha nitelikli ve ayrıntılı şekilde yapılmasını sağlamak öncelikli çalışma alanlarımız içerisinde olacaktır. Bunun yanında tüm sağlık meslekleri için kıdem ve eğitim gibi faktörler dikkate alınarak uzmanlaşma ve kariyer planmalamasının yapılması da son derece değerli olacaktır. Hem bu sayede sağlık çalışanlarımız için mali ve özlük haklarında yeniden ve doğal bir iyileştirmenin kapısı da aralanmış olacaktır” şeklinde konuştu.

Yenilikçi sendikacılık anlayışıyla hareket ettiklerini belirten ÖZTÜRK “YENİ SENDİKA olarak akademik ve bilimsel nitelikli saha çalışmalarını son derece önemsiyoruz. Biz, vizyoner bir sendikayız. Neyi, neden talep ettiğimizi kanıtlarla ve çözüm önerileri ile ortaya koyuyoruz. Bizim için saha araştırmalarıyla sendikal değer üretmek ve üretimden gelen bu entelektüel sermaye gücümüzü ortaya koymak günümüz şartlarındaki en değerli güç olarak çalışanlarımızın önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim