Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2023'e Doğru Şehir Buluşmaları" kapsamında geldiği Niğde'de çeşitli temasların ardından,  Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde, tıp fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve beraberindeki çevre il milletvekili, parti genel merkez yöneticileri sabah saatlerinde geldikleri Niğde'de önce Niğde Valiliğini ziyaret ettiler. Ardından Şehir Buluşmalarını gerçekleştirdiler. Niğde Araştırma Hastanesini de ziyaret eden Sağlık Bakanı Koca, Niğde Dışarı Camiinde Cuma namazı kıldı. Cuma Namazı sonrası Camii avlusunda vatandaşlarla sohbet etti. Daha sonra Niğde'de esnaf ziyaretlerinde bulunan Bakan Koca buradan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesine geçerek Tıp Fakültesi öğrencileri ile buluştu. 

Türkiye’nin son 20 yılda başta sağlık olmak üzere pek çok alanda çığır açan gelişmeler kaydettiğine değinen Koca, “Türkiye Yüzyılı hedefi çerçevesinde sağlık turizminde Türkiye çatı markasıyla ülkemizi küresel bir sağlık üssü haline getirme hedefimiz var. Sağlık alanındaki gelişme ivmemiz, sadece halkımızın en nitelikli sağlık hizmetlerine erişimini sağlamakla kalmadı, bizi sağlıkta küresel bir aktör konumuna da taşıdı. Pandeminin etkisinde geçen son 3 yılda birçok gelişmiş ülkenin sağlık sistemleri felç olurken, dimdik ayakta duran sağlık sistemimiz başarının sağlam temeller üzerinde yükseldiğini gösterdi. Başlattığımız beyaz reform sayesinde sistemimiz daha güçlü olacaktır. Sonuçlarının kısa zamanda vatandaşlarımıza yansıyacağına inanıyorum.”

Bakan Koca, Niğde’de “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programında konuştu

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu çok önemsediğini dile getiren Bakan Koca, “Türkiye Yüzyılı, insan ve insani değerlerin ve hakkı teslim etmenin, fanatizmin önüne geçtiği dönemin adı. Dolayısıyla Türkiye’nin dünyaya sağlık başta olmak üzere eğitim ve benzeri bütün alanlarda mesajının olduğu bir yüzyıl. Küresel dünyanın sorunlarına çözüm anlamında katkı sağlamanın adı Türkiye Yüzyılı’dır” dedi.

Bakan Koca, Niğde’ye sağlık alanında yatırımların yapıldığını, bu yatırımların tamamlanmasıyla kentin sağlık boyutunda eksiğinin kalmayacağını belirtti.

Fahrettin Koca, Niğde’de tıp öğrencileriyle buluştu

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde düzenlenen “Tıp öğrencileri buluşması” programında konuşan Koca, tıp eğitiminin özel bir dünya görüşüne, insan mucizesi önündeki deneyimden gelen bir mütevazılığa ve bilgeliğe hazırladığını ifade etti.

Sağlık sisteminin zaman içinde bir sorun sarmalı oluşturmaya başladığına, salgın sonrasında artan hizmet talebiyle sorunların büyüme eğilimi gösterdiğine değinen Koca, şöyle devam etti:

“Bu gidişata karşı gerekli çözüm politikalarını üretmeye başlamıştık. Salgın koşulları hem bu politikaların geliştirilmesine hem de sorunların büyümesine yol açtı. İlk olarak, sağlık çalışanlarımızın mesleki yükünün ağırlığına binaen, fiili hizmet zammı yapıldı. 6 yıl çalışan her sağlık çalışanı bir yıl fazla çalışmış sayıldı. Doktorların emekliliği ile ilgili iyileştirmeler yapılmasını sağladık. Bir katsayıya bağlı olarak emeklilikte de ek ödeme verilmesini sağlayan kanuni düzenleme gerçekleştirdik.”

Sağlık çalışanlarına şiddet suçlarının cezaları ağırlaştırıldı

“Hayata geçen ‘Beyaz Reform’ sağlıkta fiili şiddeti katalog suçlar arasına aldı” diyen Koca, Şiddet suçlarının cezaları ağırlaştırıldı, iyi hal indirimi kaldırıldı. Sağlık çalışanlarına dava tehdidinin önüne engel kondu” şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Döner sermayeden ek ödeme vermeyen hastane kalmayacak” talimatıyla yeni düzenlemeyle tüm sağlık personelinin ek ödeme aldığını belirtti.

Niğde’de İnme Merkezi Hasta Kabulüne Başladı Niğde’de İnme Merkezi Hasta Kabulüne Başladı

Sağlık çalışanlarını ödüllendirmeye ve teşvik etmeye dayalı bir ek ödeme modeline geçildiğini hatırlatan Koca, çalışanlara karşı birçok yeni hakların verildiğini aktardı.

“Kamuda hekimlik yapmak artık bir ayrıcalık olacak”

Kovid-19’un sağlık sistemlerinin açıklarını, özellikle de hekim eksikliğini tüm dünyada ortaya koyduğuna işaret eden Bakan Koca, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hekim göçü denilen bir olgu gündeme geldi. Beyaz Reform sayesinde bu psikoloji artık terk edilmiş durumdadır. Açıktan atama için talep açtığımızda 7 binden fazla hekim kamuya dönme talebini bildirdi. Şu anda yaklaşık 6 bin hekimin bu suretle atamasını yapıyoruz. Türk sağlık sisteminde kamuda hekimlik yapmak artık bir ayrıcalık olacak.”

Program soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim