7 Mayıs 2013 Dünya Astım Günü nedeni ile Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk basın açıklaması yaptı.

 

Dr. Öztürk açıklamasında ; “Astım tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığıdır. Astım belirtilerinin kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişebilir. Geceleri ve sabahın erken saatlerinde genellikle artar. Astım tüm dünyada her etnik ve yaş grubundan, farklı sosyoekonomik yapıda 300 milyon kadar insanı etkilemektedir.

Ülkemizde  yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Çocuğunuzda astım varsa, havayolları normalden daha hassastır ve belli maddeler veya tetikleyici etmenler tahrişe neden olabilir. Astımın en yaygın tetikleyicileri ev akarları, hayvan kürkleri, polen, sigara dumanı, soğuk hava ve göğüs enfeksiyonlarıdır. Astım belirtileri çocuktan çocuğa, hafiften şiddetliye kadar değişiklik gösterebilir. Şiddetli bir astım epizodu veya astım atağı hayatı tehdit edici olabilir ve acil tıbbi tedavi gerektirebilir.

Astım tedavisinin amacı hastalığı kontrol altına almak ve sağlanan iyilik halinin devamını sağlamaktır. Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisi ile ilgili gereken her türlü ilaç bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ve astım hastalarının eğitimi ile hastalık kontrol altına alınabilir ve astımlılar yaşamlarına hastalık nedeni ile kısıtlanmadan devam edebilirler.

Astımlı bir hasta için kontrol altında olmak; Gündüz astım yakınması bulunmaması, gece astım nedeni ile uyanmama, hastalığı tedavi eden ve kontrol altında tutan ilaçları kullanırken hızlı etkili nefes açıcı ilaçlara gereksinimin olmaması, nefes ölçümlerinin normal düzeyde olması, günlük işlerin engellenmeden yapılabilmesi demektir.

Çabalarla ülkemizde ve dünyada astımı tamamen kontrol altında olan hasta sayısı artmaktadır, ancak halen istenen düzeyde değildir. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı vb. tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40’nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Zararlı etkileriyle birçok hastalığın oluşumunda olumsuz katkısı olan sigara ile mücadelede daha etkin olabilmek   için  Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Devlet Hastanesi ek binasında    göğüs hastalıkları polikliniklerinin bulunduğu katta İlimizdeki 2. Sigara Bırakma Polikliniğimizi halkımızın hizmetine sunduk. Bu hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşlarımız ister polikliniğe bizzat başvuruları ile isterlerse ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattı vasıtası ile müracaatlarını yapabilirler.

Erişkinlerde işgücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalıktan korunmak  için  sigara dumanından, rutubetli yerlerden, soğuk havadan korunulmalıdır. Alerjiye neden olan faktörler tespit edilmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır.

Bu yıl da “Rahat bir nefes, aktif bir yaşam” sloganıyla  İlimizde  basınımız arayıcılığıyla vatandaşlarımıza duyuracağımız etkinlikler ve bilgi paylaşımı yapılacaktır. Bu etkinliklere hastalar, yakınları ve tüm ilgilileri davet ediyoruz.” dedi.


 

 

 

Editör: TE Bilişim