İl Genelinde Tüm Resmi ve Özel Kurumlara İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Hizmetleri sunacak olan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi açıldı.


Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde kurulan  Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin açılışına Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan,  SGK İl Müdürü Adil Demir, Askerlik Şubesi Başkanı Albay Kadir Okyay, Niğde Defterdarı Cabir Döner, Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, İl Sağlık Müdürü Aliraza Erdoğan, Başsavcı Hayreddin Akçıl ile daire amirleri, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı

 

Açılışta kısa bir konuşma yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın ardından OSGB hakkında bilgi veren Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ;

 

“6331 sayılı İş Sağlığı Kanunuyla birlikte, kamu ve özel sektöre ait bütün işyerleri ve tarım dahil tüm iş kollarına, çalışan sayısı sınırı olmaksızın sadece bir çalışan olsa bile, memur, işçi, işveren, çırak, stajyer vb tüm çalışanlar için İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmeti alma zorunluluğu getirilmiştir. TSK, Emniyet Güçleri, Afet Müdahale Ekipleri, ev hizmetleri ile kendi nam ve hesabına tek başına çalışanlar bu kanun kapsamında değildir.

 Bu kanun kapsamında verilecek olan İşyeri Hekimliği ve İş Yeri Güvenliği  hizmetleri, genellikle OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) vasıtası ile yürütülecek olup, kamu kurum ve kuruluşları ile az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için kanunun uygulanma zorunluluğu 1 Ocak 2016 tarihinden sonra başlayacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Hizmetleri zorunluluğu 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle başlamış bulunmaktadır. Çalışanı olan her türlü işletme kendi iş kolunun hangi tehlike sınıfında olduğunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı web sitesinden öğrenebilmektedir.


       50 den fazla çalışanı olan  kamu kurum ve kuruluşlarında  İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu oluşturma zorunluluğu 1 Ocak 2014 tarihinde başlamıştır. Bu kurul iş veren veya vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi,insan kaynakları,personel veya idari mali işleri yürütmekle görevli bir kişi,varsa sivil savunma uzmanı,çalışan temsilcisi ve formen ustabaşının katılımıyla oluşur ve Kurum Risk Analizi yapmakla görevlidir. Az Tehlikeli Sınıfına giren işletmeler de aynı şekilde 1 Ocak 2016 tarihine kadar iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğundan muaf olmakla birlikte risk analizi yapma veya yaptırma yükümlülükleri vardır.


 Birimimiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Yetki Sertifikasını alarak, 31.01.2014 tarihinde yayınlanan ” TSM’ lerde (Toplum Sağlığı Merkezleri) Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönergesiyle”  birlikte tam anlamıyla faaliyete geçmiştir.  Birimimiz  yedi iş yeri hekimi, iki iş sağlığı ve güvenliği elemanı, bir çevre sağlığı teknisyeni ve bir memur ile hizmet vermektedir. Birimimizin faaliyet alanları:

İşyeri hekimliği ve iş güvenliği konularında hizmet vermek

 İş yeri risk analizleri hazırlamak,

 Çalışanların sağlık taramalarını yapmak,

Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitimler vermektir.

Birimimiz bu hizmetleri verirken İş Sağlığı ve Güvenliği Yönergesinde belirtilen ücretlendirmeleri kullanmaktadır.

Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için ilk ay için  risk analizi ve işe giriş muayene ücretleri dahil olarak her çalışan için 140 TL , sonraki aylarda her çalışan için 14 tl ücret alınmaktadır.

Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerde ilk ay ücreti her çalışan için 185 tl olup sonraki aylar da her çalışan için 16 tl ücret talep edilmektedir.”dedi.

 

 


Editör: TE Bilişim