Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte özellikle ofislerde yoğun olarak kullanılan klimalar, bakımı yapılmadığı sürece hem fazla enerji kullanımıyla bütçelere, hem de içlerinde biriken toz ve mikroorganizmalarla insan sağlığına zarar veriyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi özellikle iş yerlerinde ve ortak yaşam alanlarında, klima bakımının önemine ve bakımda dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekiyor ve uyarıyor: Bakımı ihmal edilen klimalar hastalık üflüyor.

Ortak çalışma alanlarında en çok kullanılan araçlardan biri olan klimalar, bakımları yapılmadığında hastalıklara davetiye çıkarırken, daha fazla enerji kullanımı ile hem bütçeyi hem de çevreyi olumsuz etkiliyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, ofislerdeki teknik bakım hizmetlerinde en fazla önem verilmesi gereken konulardan biri olan klima bakımıyla ilgili önemli noktalara dikkat çekiyor.

Bakımsız klima hastalık üflüyor

Bakımı yapılmayan klima sistemlerinde biriken mikroorganizmalar, klima hastalığı, hasta bina sendromu ve astım gibi hastalıklara yol açabiliyor. Lejyoner hastalığı olarak bilinen klima hastalığı ve hasta bina sendromu birbirine benzer hastalıklar olarak, özellikle ofis ortamında klimaların iç ünitelerinin toz, kir, polen gibi maddelerle dolması, buralarda bakterilerin üremesi ve klima çalıştıkça da odanın içerisine yayılmasıyla gelişiyor. Hastalıkların belirtileri de birbirine benzer olarak bulantı, kusma, halsizlik, ateş nefes darlığı ve öksürük olarak sıralanabiliyor.

Enerji kullanımı artarken performansı düşüyor

Özellikle yazın soğutma için kullanılan klimamalar yılın belli aylarında aktif oldukları için iç yüzeylerinde daha çok toz birikiyor. Bu tozlar soğutmanın tam anlamıyla gerçekleşmesini engelliyor, klimanın performansını düşürüyor.

Klima bakımınızı yaptırırken bunları mutlaka sorun

· Bakım firması detaylı bir bakım formu teslim etti mi?

· Cihazınızın iç ünitesi temizlendi mi? Filtreler su ile iyice yıkandı mı?

· Cihazın dış ünitesi temizlendi mi?

· Evaporatördeki toz birikmesi kontrol edildi ve özel temizleme maddesi kullanılarak temizlendi mi?

· Klimanın gaz seviyesi, enerji verimliliği ve performans için önemli bir ölçüttür. Gaz kaçakları kontrol edildi mi?

· Elektrik bağlantıları kontrol edildi mi?

· Elektronik kartlar kontrol edildi mi?

· Cihazın serpantin bakımı yapıldı mı?


Editör: TE Bilişim