Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince okullarda görevli temizlik görevlilerine hijyen eğitimi veriliyor.

 

Niğde Halk Sağlığı tarafından yapılan açıklama da ; “Dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon hastalıkları oluşturmaktadır. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar dışkı ile kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam insanları hasta ederek, hızla salgınlara yol açabilirler.

       Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülürler. Önlenmelerinde en etkin yol, çevre koşullarının düzelmesidir.

       Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında; tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık (hepatit A ve E) çocuk felci, pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmeleri başta gelir.

             Bu hastalıklardan korunmada Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağı olması nedeni ile kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir.

Doğru  el  yıkama  şekli  ve  alışkanlığının insanlara  kazandırılması halinde bu hastalıkların sıklığında önemli azalmalar olacaktır. Umuma açık yerlerde (örn.okullarda)  tuvaletlerin temiz tutulmasının sağlanması, mutlaka sabun ve su bulundurulması, yerlerin, tuvaletlerin vs. temizliğinde çamaşır suyu kullanılması (1 ölçü çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılması ile elde edilen karışımla temizlenmesi) ,yüzeylerin yıkandıktan sonra mutlaka kurulanması ,kapı kolları gibi yerlere farklı renklerde bezler kullanılarak dezenfeksiyonun çamaşır suyu ile sağlanması,sıvı sabun kaplarına sabunun bittikçe ilave edilmesi değil,sabun bittikten sonra kabın yıkanıp kurulandıktan sonra sabun doldurulması hastalıkların bulaşmasını önemli ölçüde azaltacaktır. 

Bu amaçla Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr.H.Demet ELBASAN tarafından 28/11/2012 tarihinde Niğde Merkez ve Bor İlçesi okullarında çalışan okul temizlik görevlilerine hijyen eğitimi verilmiştir.”denildi. 


Editör: TE Bilişim