Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin faydadan çok zarar verdiği, antibiyotiklerin mutlaka eczacı ve hekim kontrolünde alınmaları gerektiğini belirtti.

İLACIN AKILCI KULLANIMI, HAYATİ BİR MESELE

 Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk; “Kendisini toplum sağlığının güvencesi olarak gören biz eczacıların konusu olan ilacın akılcı kullanımı, hayati bir meseledir. Ateş nasıl bilinçli ellerde uygarlığın hizmetinde kullanılıyor, bilinçsiz ellerde ise ormanları kül edebiliyorsa; ilaç da öyledir. Doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında alınan ilaç, insan sağlığı için ne kadar faydalıysa, bilinçsizce kullanılan ilaç da insan sağlığına o derecede zararlıdır. Çünkü ilaç tedavi eder ama aynı zamanda ölüme de neden olabilir. Dünyada ve ülkemizde bilinçsiz kullanılan ilaç türlerinin başında antibiyotikler gelmektedir. Bu nedenle Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım tarihini ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ olarak ilan etmiştir. Bizler akılcı antibiyotik kullanımını sadece bu özel günde teşvik etmiyor, yılın hemen her günü, ilaç kullanımı ve özellikle antibiyotik kullanımı konusunda vatandaşlarımızı sürekli uyarıyoruz” dedi.

HER ANTİBİYOTİK HER HASTAYA İYİ GELMEZ

Her antibiyotiğin her hastaya iyi gelmeyeceğini belirten Öztürk; “ Çünkü antibiyotiklerin etki alanı hastanın yaşı, cinsiyeti, kullandığı diğer ilaçlarla gireceği etkileşimlere göre farklılaşabilmektedir. Bu şartların göz ardı edilmesiyle bilinçsizce kullanılan antibiyotiklerin faydadan çok zarar verdiği konusunda halkın bilgilendirilmesi için, bugüne dek üzerine düşen görevleri yapan biz eczacılar olarak, gelecekte de konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Halkımızı kendi can güvenlikleri için, bilinçsiz ilaç kullanmamaları yönünde bir kez daha uyarıyor, antibiyotik ve tüm diğer ilaçlarını mutlaka ve mutlaka eczacı ve hekim kontrolünde almaları gerektiğini belirtiyoruz. Unutmayın, Bilinçsizlik, en büyük sağlıksızlıktır” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim