Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle kent merkezine “Kanser” standı kurdu.

Merkez Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Fahriye Ünlü, Meme Kanseri’nin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ise birinci sırada yer aldığını söyledi.

KETEM’de tüm taramaların ücretsiz olarak yapıldığını dile getiren Ünlü, hedeflerinin 2015 yılına kadar meme kanseri için Niğde’de 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş kadın nüfusunun, kolon kanseri için 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusunun yüzde 70’ini taramak olduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Meydanına kurulan Kanser Standında vatandaşlara, meme kanseri, rahim ağzı kanseri, sigara bırakma konusunda broşürler dağıtılarak, kanserin erken teşhis ile önlenebilir bir hastalık olduğunu, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim merkezinin yıl boyunca ücretsiz olarak kanser tarama hizmeti verdiği anlatıldı.

Merkez Toplum Sağlığı Hekimi Dr. Fahriye Ünlü yaptığı açıklamada: “Kanser,vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir hastalıktır. Kanser günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi olup, sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kanser sadece bir sağlık sorunu değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönleri de olan ve hastayı ve hasta yakınlarını etkileyen çok yönlü bir problemdir. Her yaşta ve özellikle de gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi ve toplumun kansere yönelik bilincinin arttırılması, farkındalık oluşturulması amacıyla Nisan ayının ilk haftası 1-7 Nisan Kanser Haftası olarak belirlenmiştir. Bu sayede kanserle savaşa yönelik ilginin ve farkındalığın canlı tutulması amaçlanmaktadır.

Her yıl dünyada 12 milyon kişi kanser hastalığına yakalanmakta ve 7.6 milyon kişi de bu hastalıktan ölmektedir. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır” dedi.

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan KETEM’de kanser taraması yapıldığını ifade ederek: “

Taramasını yaptığımız kanserlerden biri olan Meme Kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer almaktadır.Merkezimizde bunun için 40-69 yaş arasındaki kadınlara klinik meme muayenesi ve mamografi taramaları yapılmaktadır.Ayrıca kendi kendine meme muayenesi hakkında eğitim verilmektedir. Erken tanı ile büyük oranda tedavi edilebilen bir diğer kanser türü de Rahim Ağzı Kanseri’dir.Rahim ağzı kanseri taraması için yapılan test,’pap-smear’ testidir.30-65 yaş arasındaki bütün kadınlarımız bu taramayı yaptırmalıdır.

Kalın Bağırsak Kanseri taramasında hedef nüfusumuz 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklerdir.Kalın bağırsak kanseri, 2 yılda bir yapılan gaitada gizli kan (GGK) testi ile taranmaktadır.

Merkezimizde tüm taramalar ücretsiz olarak yapılmaktadır.Hedefimiz 2015 yılına kadar meme kanseri için Niğde’de 40-69 yaş, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş kadın nüfusun, kolon kanseri için 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkek nüfusun yüzde 70’ini taramaktır.

2013 yılında 3 bin 549 kadına meme kanseri taraması yapılmış 3 bin 260 kadına mamografi çekilmiştir.Bunun sonucunda 4 kişide meme kanseri tespit edilmiştir.4 bin 493 kadına pap-smear testi yapılmış . Rahim ağzı kanseri tespit edilmemiştir. Bin 879 kişiye kolon kanseri taraması,275 kişiye prostat kanseri taraması yapılmıştır.Sigara polikliniğine 446 kişi başvuru yapmıştır. 2013 yılında ‘meme kanseri,rahim ağzı kanseri’ hakkında , halk eğitimleri verilmiştir.50 konferansta 2 bin 247 kişiye ulaşılmıştır.

Halkımızı tv ,radyo ,gazete,halk eğitimleri ve merkezimize davet yoluyla kanser hakkında bilinçlendirerek bu konuda farkındalıklarını artırmayı ve kanser taramalarını yaptırmalarını hedefliyoruz.Çünkü kanser toplumumuz için çok önemli bir sağlık sorunudur ve erken teşhis hayat kurtarır” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilişim