21 Mayıs Dünya Süt Günü Niğde Halil Kitapçı İlköğretim Okulunda Tarım İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün ortak organizesi ile çeşitli etkinliklerle kutlandı.
 
21 Dünya Süt Günü İl Tarım Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün organizasyonuyla Niğde Merkez Halil Kitapçı İlköğretim Okulunda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Etkinlikte öğrencilere süt dağıtılarak sütün faydaları anlatıldı.
 
İl Tarım Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen süt günü etkinliğine İl Tarım Müdür Vekili Aydın Tüfekçi ve bazı şube müdürleri, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Metin Küçük, Halil Kitapçı İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Dündar, Öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
 
Etkinlikte Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından okul müdürü Mustafa Dündar günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı. Okul Müdürünün ardından İl Tarım Müdürü Vekili Aydın Tüfekçi yaptığı konuşmada sütün önemine dikkat çekerek; “Süt tek başına bir vücudun yaşaması, büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan bütün maddeleri hem yeterli miktarda hemde uygun bir oranda kendi bünyesinde toplamış mükemmel bir besindir. Yüksek besin değerinin yanında hazmolabilirliği ile de her yaştaki insanın vazgeçilmez gıdası olma özelliğini taşımaktadır.Yeterli ve dengeli beslenme, bugün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hükümet programlarında yer alan başlıca konularından birini teşkil etmektedir.
 
          Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF)’nun 1956 yılında aldığı bir karar gereği federasyona üye ülkelerde 21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ olarak kutlanmaktadır. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurtiçi talebi canlandırmak ve her yaş grubundaki ferde süt içme alışkanlığını kazandırmak, süt ve mamüllerinin besin değeri konusunda kamuoyunu aydınlatmak, süt ve mamüllerinin tüketimini arttırmak amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ınca 1991 yılından bu yana “Süt Tüketimini Artırma Kampanyası ve 21 Mayıs Dünya Süt Günü” kutlamaları yoğun etkinliklerle sürdürülmektedir.
 
Temel bir besin maddesi olarak süt ve süt mamülleri her yaş grubundaki insan için günde belirli bir miktarda alınması gereken önemli bir hayvansal protein kaynağıdır.
 
Sütte yüksek oranda bulunan kalsiyum, özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük rol oynar.
 
Sütte bulunan mineral maddelerden fosfor; kemik oluşumunda önemli rol oynar, kemik erimesini önler.
 
Süt proteini, hücre ve dokuların oluşmasında rol oynar, büyüme ve gelişmeyi sağlar, kasların kasılmasına yardımcı olur, saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar, vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler.
 
 Doğada yüksek oranda sadece sütte bulunan laktoz (süt şekeri), enerji verir, mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir, ishali tedavi eder; laktozun bünyesinde bulunan galaktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar.
 
 
Süt yağı; enerji kaynağıdır, vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar. Süt yağındaki fosfolipidler, beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur.
 
Süt, beslenmemiz için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hemen hepsini içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini (riboflavin) için süt en iyi kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri Süt içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir. Sütte bulunan vitaminler, hastalıklara karşı direnci arttırır, büyümeye yardım eder, sindirim sistemini düzenler.
 
Ülkemiz hayvan varlığı ile Dünya hayvancılığında ön sıralarda bulunmasına rağmen et, süt ve hayvansal gıdalar üretim ve tüketiminde bu yeri koruyamamaktadır. Kişi başına düşen yıllık süt tüketimi Avrupa Birliği ülkelerine göre çok çok geridedir. Yapılan çalışmalar kişilerin tüketim miktarlarının sadece milli gelirle ilişkisi olmadığının, bunun yanı sıra beslenme eğitimi ve alışkanlığında tüketimde önemli rol oynadığını göstermiştir. Bu nedenle beslenme eğitimi ile kişilerin daha bilinçli tüketici olması ve doğru beslenmesi sağlanabilir.
 
Bakanlığımızca yürütülen kampanyalarda temel amaç, süt konusunda kitlenin düşünce, duygu ve tutumlarını olumlu bir şekilde etkilemektir. Böylece kitlenin süt tüketimi konusunda istenen yönde bir davranış geliştirmesi sağlanmış ve kalıcı alışkanlıklar kazandırılmış olabilecektir.
 
Günümüzde o kadar sağlıksız gıda ve içecekler tüketiyoruz ki bundan sonra bu sağlıksız içecekler yerine sağlığımız açısından önemi tartışılmaz mucizevi bir içecek olan süt ve süt ürünlerini daha fazla tüketeceğimizi umuyorum” dedi.
 
         Tüfekçi’nin konuşmasının ardından öğrenciler süt günüyle ilgili şiir ve kompozisyonlarını okudular. Ticaret meslek lisesi folklör grubu ise izleyicilere güzel bir folklör gösterisi sundu. Daha sonra süt günü ile ilgili Halil Kitapçı İlköğretim okulunda düzenlenen şiir ve komposizyon yarışmasında birinci olan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Ardından İl Tarım Müdürlüğünce öğrencilere kek süt dağıtılarak her zaman süt içmeleri ve içirmeleri tavsiyesinde bulunuldu.
 
 BOR'DA SÜT GÜNÜ KUTLAMALARI HABERİ TIKLAYIN...

NİĞDE VE BOR SÜT GÜNÜ KUTLAMALARI FOTOĞRAFLARI AŞAĞIDADIR...

 
Editör: TE Bilişim