Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, İlimizde gerçekleştirilen Tütün Denetimleri hakkında açıklama yaptı.


Denetimler hakkında bilgi veren Dr Bilgehan Öztürk, açıklamasında ; Tütün dumanına maruz kalma, başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve benzeri tütün ürününden kaynaklanan dumandır.Tütün dumanına maruz kalma, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.

Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.

Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.

İnsan sağlığına son derece zararlı olan bu maddeyle mücadelede Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana denetimler yapmaktayız. Kapalı mekanlarda tütün ürünü kullanımını önleme faaliyetleri çerçevesinde İlimizde 2013 yılında 20.378 denetim yapılmış, bu denetimlerde ihlal tespit edilen 107 işyerine tutanak tutulmuş ve 263.308 TL idari para cezası yazılmıştır. Yaptığımız istatistiklerde her geçen yıl denetim sayılarımızın arttığını bunun yanında ihlal sayılarının azaldığı görmekteyiz. İlimizde Dumansız Hava Sahası Uygulaması etkin bir şekilde yürütülmesinde katkısı olan, 24 saat şehir merkezi, köy, kasaba denetimlerini ve eğitimlerini yapan Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Biriminde görevli Tütün Denetim Çalışanlarına teşekkür ederim.

Tütünle mücadele topyekun halk ile kamu kurumlarının ortaklaşa yürüteceği bir çalışmadır. Çünkü bu sorun hepimizin, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sorunudur. Bu maddenin zararlarını geleceğimizi koruyalım. “dedi.


 





Editör: TE Bilişim