Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, son 3 ayda 21 kişinin mantardan zehirlendiğini söyledi.


Doğada yetişen mantarın bilinçsizce tüketilmesinin doğru olmadığını dile getiren Dr. Öztürk, İlimizde Nisan ayında 2, Mayıs ayında 1, Haziran ayında 18 kişinin mantardan zehirlendiğini belirterek, “Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli” dedi.

Mantara bakarak anlayamazsınız



Mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu söyleyen Dr. Öztürk; “ Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artmaktadır. Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine…vb. bakarak anlamak mümkün değildir.



Sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı, ishal mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileridir. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların işlev bozuklukları, koma ve ölüm de görülebilmektedir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.

Kültür mantarları tercih edilmeli

Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesinin, pişirilmesinin, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesinin, kaynatılmasının, taze, konserve yada kurutulmuş olmasının zehrin yok edilmesi için yeterli olmadığını dile getiren Dr. Öztürk; “Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir. İlimizde Nisan ayında 2, Mayıs ayında 1, Haziran ayında 18 kişide mantar zehirlenmesi görülmüş ve tedavileri yapılmıştır” diye konuştu.



Editör: TE Bilişim