Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 97 artarak 1198'e yükseldi. Niğde'de ise vaka sayısı 81 olduğu bilgisi edinildi. 

Türkiye'de yeni tip koronavirüs salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı 97 artarak 1198'e, vaka sayısı ise 4 bin 789 artarak 56 bin 956'ye yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye 'de yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 1198'e, vaka sayısı ise 56 bin 956'ya yükseldi.

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs vaka ve ölü sayısına ilişkin güncel bilgileri Twitter hesabından paylaştı. Bakanlığın verilerine göre, son 24 saatte 35 bin 720 test yapıldı ve 4 bin 789 yeni vaka tespit edildi. Son 24 saatte 97 kişi ise Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Açıklanan son rakamlarla birlikte Türkiye'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 97 artarak 1198'e, vaka sayısı ise 4 bin 789 artarak 56 bin 956'ye yükseldi.

481 HASTA İYİLEŞTİ

Yoğun bakıma geçişte azalma eğilimi sürüyor. Entübe edilen hasta sayısında düşüş var. Daha çok test yaptıkça, öngörülebilir şekilde daha çok vaka tespit ve izole ediliyor. Tedavide güçlüyüz. Fakat bu mücadele hasta.

Koronavirüs teşhisi konulan ve evinde karantina altında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı,  insanların sokağa döküldüğü 10 Nisan akşamınını baz alarak, "1 hafta sonrasından başlayarak ciddi vakalar yaşanacağını düşünüyorum. 25 Nisan gibi pik yapacağını düşünmek mantıksız olmaz" açıklamasını yaptı.

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) teşhisi konulan ve evinde karantina altında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, sosyal medya üzerinden yaptığı canlı yayında yaşadıklarını ve Koronavirüsle ilgili bilgilerini paylaştı.

NTV'nin aktardığına göre; Koronavirüs nedeniyle evinde karantina altında olduğunu belirten Yağcı, “Tedavim şu anda iyi gidiyor. Korona hastası ve takipleri biraz daha değişti. Bu bir süre sonra ‘Adam ayakta yürüyorsa yolla evine kardeşim’ şeklinde olacak gibi geliyor" dedi.

"VİRÜSÜ KİŞİDEN KİŞİYE ATLAYAMAYACAK DURUMA GETİRMEMİZ GEREKİR"

Durumu hakkında da bilgi veren Yağcı, “Zaman zaman öksürüklerim devam ediyor. Genel durumum şu anda iyi. Bizim bu virüse karşı bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Ben bugün 5. günündeyim. Benim gibi insanların sayısı arttıkça bulaş sayısı da azalıyor. Virüsü kişiden kişiye atlayamayacak duruma getirmemiz gerekir" dedi.

Türkiye'de ölüm oranlarının vaka sayısına göre düşük olduğunu, yüzde 2'lerde seyrettiğini kaydeden Yağcı,  "Bu beni rahatlatıyor. Bu bizim belli miktar bağışıklığa sahip olduğumuzu gösteriyor. Hastalığı vakaların yüzde 70'i hafif geçiriyor. Yüzde 5-10 hiç belirti göstermeden atlatıyor. Yüzde 20 ciddi belirtiler ile geçiriyor” şeklinde konuştu.

"BU VİRÜS RAMAZAN BAYRAMI İLE GÜNDEMİMİZDEN ÇIKAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM''

Vaka sayısının mutlaka pik yapacağını belirten Dr. Yağcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim ihtiyarlarımızın yaş ortalaması düşük. Bizim ihtiyarlarımızda sigara, alkol olmayınca daha çabuk iyileşiyor. 45 yaşında hızlı bir şekilde yoğun bakıma giren var. Bu virüs bizim ülkede daha iyi davranıyor. Umarım bu virüs Ramazan Bayramı ile gündemimizden çıkar diye düşünüyorum. Herkes mutlaka evinde bir derece bulundursunlar. Kendilerinde bir şey hissederlerse önce ateşlerini ölçsünler.

Ben ateşimi ölçtüğümde 38 derece olduğunu gördüm, hafif de boğazımda gıcık vardı. Sonra Korona tanısı konuldu. Şu anda bir şeyim yok. Vakanın konulmasında göğüs tomografisi çok önemlidir."

BUNU BİLİM ADAMLARI SÖYLÜYOR: TEMMUZ'A KADAR İMKANSIZ

Öte yandan Bilim insanları düşük şiddette semptom ya da görülmeyen semptomların virüsün kontrol edilmesini zorlaştırıldığını bu nedenle tedbirlerin sürmesi gerektiğini söyledi. Mikrobiyolog Yuen Kwok-yung, "Temmuz'a kadar virüsü kontrol altına almanın hemen hemen hiç yolu yok" açıklamasında bulundu.

Hong Kong Üniversitesi'nde ilk kez Kovid-19 hastalarının akciğer dokularının incelenmesi üzerine bir araştırma yapıldı. 6 tane yeni tip koronavirüs hastası araştırma için akciğer dokularının bir bölümünün alınmasını kabul etti.

Sputnik'in, South China Morning Post'tan aktardığı habere göre, araştırmanın sonunda Kovid-19'un 48 saat içinde 100'e yakın kez türeyebileceği, bu sayısının SARS için 10 ila 20 arasında olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda Kovid-19'un SARS virüsünden daha yavaş bağışıklık ve solunum yanıtlarına neden olduğu belirtildi.

Araştırmayı yürüten doktorlardan Dr. Jasper Chan Fokwoo, "Bu virüs ninja gibi, vücut içinde bağışıklığı düşürüp ürüyor" dedi.

DÜNYA VE TÜRKİYE’DE SON RAKAMLAR

Dünya genelinde yeni tip Koronavirüs (Covid-19) kaynaklı vaka sayısı 1 milyon 800 binin üzerine çıktı. Dünya genelinde 108 binden fazla insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. 

Koronavirüs'ün sıfır noktası Vuhan'da karantina kısıtlamalarının geçen günlerde hafifletilmesinin ardından hayat normale dönmeye başladı. Öte yandan karantina kısıtlamalarının kalkmaya başlamasıyla Vuhan'da yakınlarını kaybedenler cenaze işlemleri için sıraya girmeye başladı. 

Türkiye'de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı son verilere göre, vaka sayısı 56 bin 956'ya, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1198'e çıktı. 

İşte o tablo:

ABD

Johns Hopkins Üniversitesi'nin paylaştığı son verilere göre, ABD’de virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 28 bin 391 artışla 530 bin 6'ya, can kaybı ise 1831 artarak 20 bin 608’e çıktı.

İSPANYA

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 619 artarak 16 bin 972'ye yükseldi.

Yeni ölüm ve vaka sayısındaki artışa rağmen günlük yeni vaka sayısının sadece yüzde 2.6 seviyesinde olduğu belirtilirken, Mart ayının sonunda bu oran yüzde 12 ve Mart ayının ortasında ise yüzde 20 seviyesindeydi. 

İRAN

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, dün düzenlediği basın toplantısında Koronavirüs salgınıyla ilgili son durumu aktardı. Cihanpur, ülkede salgın nedeniyle ölenlerin sayısının 4 bin 357’ye ulaştığını, virüs teşhisi konulan kişi sayısının ise 70 bin 029’a çıktığını açıklandı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgını sebebiyle ‘sokağa çıkma yasağının’ uzatıldığını açıkladı. 

Suudi Arabistan'daki bir çok kentte sağlık kurumları, eczaneler ve temel gıda ihtiyaçları satılan dükkanlar dışında tüm ticari faaliyetlerin yasaklanmıştı. Halkın sadece zorunlu ihtiyaçlarını temin için evinden çıkabilecekleri belirtilmişti.Suudi Arabistan’da 4 bin 033 Koronavirüs vakası bulunurken, salgında 52 kişi hayatını kaybetti.

JAPONYA

Japonya Sağlık Bakanlığı, ülkede Cumartesi günü 714 yeni Koronavirüs vakası ve 4 ölüm gerçekleştiğini duyurdu. Son rakamlar ülkedeki vaka artış hızında 5'inci gün olu. 

Japonya'da toplam kayıtlı vaka sayısı 7 bin 460 olarak kaydedildi. 

Editör: TE Bilişim