3 Aralık Dünya Engelliler Günü Dolayısıyla Niğde Sağlık Sen Şube Başkanı Rıdvan YEŞİLDAL açıklamalarda bulundu.


YEŞİLDAL açıklamasında “ 3 Aralık Dünya Engelliler günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etmiş ve bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istemiştir. Ve o günden beri, 3 Aralık “engelliler günü” olarak bilinmektedir. Türkiye’de Engellilerin Durumu ise Türkiye nüfusun yüzde 12.29′u yani 8.5 milyon kişi engelli olduğu ve Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45 dir. “ diyen YEŞİLDAL açıklamalarına söyle devam etti.

“ Sizlere Soruyorum
Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi?
Siz hiç kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi?
Siz hiç konuşmayıp şarkılar söylemek istediniz mi?
Siz hiç duymayıp kordon da martıların sesini dinlemek istediniz mi?
Siz zihinsel engelli yerine geri zekalı yâda deli demeyi mi tercih ediyorsunuz?
Siz hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, ona yardımcı oldunuz mu?
Siz hiç küçük bir çocuğu tekerlikli sandalyesinden kucaklayarak alıp belediye otobüsüne bindiniz mi?

            3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engellileri sahiplenme ve topluma kazandırma gayretleri gün geçtikçe artmaktadır, fakat yeterli düzeye ulaşmamıştır. Engellilerin toplumsal yaşama her alanda tam ve eşit katılımın sağlanmasına yönelik çalışmalar yapmak devletin, toplumun, diğer kesimlerin ve sivil toplum örgütlerinin ortak görevi olduğu unutulmamalıdır. Engellilere acıyarak, ya da onlara bakıp duygulanarak engellilerin sorunlarını çözemeyiz. Engelli çalışanlarımızın mağdur olmalarını önlemek için onlara yardımcı olmalıyız.” dedi.

            Niğde Sağlık Sen Şube Başkanı Rıdvan YEŞİLDAL açıklamasında “ Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası olarak; engellilerimize manevi destek sağlamak, engellileri ve ailelerini hakları konusunda aydınlatmak, yasal sorunları olan ve haklarını savunamayan çalışanlarımıza yol göstermek, onları ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmek. Sivil toplum örgütü Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası olarak toplumu engelliler hakkında bilgilendirmek için çalışmalar yapmak, sorunların çözümü için projeler üretip hayata geçirmek amacıyla gerekli kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak amaçlarımız arasındadır.

            Sağlık-Sen olarak sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının haklarını savunmaya devam edeceğiz ve bu yolda herkesi bize destek vermeye davet ediyoruz. Düşüncelerde, gönüllerde engelsiz, bir hayat yaşanması dileğiyle tekrardan tüm engellilerin Dünya Engelliler Günü'nü kutluyorum ve herkesin duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilişim